25 nejvýznamnějších zranitelností

Check Point Research upozorňuje, že hackeři zneužili 25 nejvýznamnějších zranitelností z žebříčku NSA za posledních šest měsíců v průměru 7x častěji než jiné zranitelnosti.

Americká Národní bezpečnostní agentura (NSA) zveřejnila seznam 25 známých zranitelností, které jsou nejčastěji zneužívané čínskými hackerskými skupinami. Všech 25 zranitelností je přitom dobře známých a mají dostupné záplaty. NSA proto vyzývá veřejný i soukromý sektor, aby všechny opravy zranitelností byly skutečně aplikovány a zabránilo se dalším napadením. Zranitelnosti lze zneužít k proniknutí do sítí obětí a jako spouštěč dalších útoků.

Check Point zastavil v roce 2020 přes tři miliony útoků zneužívajících tyto zranitelnosti a v porovnání s ostatními dodavateli kyberbezpečnostních řešení má nejvyšší úroveň ochrany proti zneužití všech 25 zranitelností.

Nejčastěji napadené země

Útoky zneužívající 25 zranitelností zmíněných v reportu NSA měly dopad na 161 zemí po celém světě. Nejčastěji napadené byly:

1. USA

2. Německo

3. Spojené království

4. Indonésie

5. Nizozemsko

...

23. Česká republika

Nejvíce zasažená odvětví


V České republice bylo 39 % útoků zaměřeno na finanční a bankovní sektor, což je vůbec největší poměr ze všech zemí v Top 30. Poměr útoků na výrobní sektor, vládní a průmyslový sektor a komunikace víceméně kopíroval celosvětový průměr.

„NSA zmiňuje těchto 25 zranitelností z dobrého důvodu. Navzdory záplatám se jedná o velmi vážnou hrozbu. Provedli jsme detailní analýzu, abychom upozornili, jak jsou konkrétně tyto zranitelnosti zneužívané. A výsledky jsou alarmující. Sedmkrát častější zneužití těchto zranitelností ukazuje, že hackeři zaměřují svou pozornost na slabiny, které jsou obecně rozšířené. Check Point zastavil v roce 2020 více než tři miliony souvisejících útoků a poskytuje nejvyšší míru ochrany pro všech 25 zranitelností,“ říká Peter Kovalčík, Regional Director, Security Engineering EE v kyberbezpečnostní společnosti Check Point.

Bezpečnostní tipy pro ochranu organizací

1.       Záplatujte servery. Všechny organizace by měly aktualizovat a záplatovat servery, aby se zabránilo dalšímu zneužití zranitelností. Všech 25 bezpečnostních chyb je dobře známých a od dodavatelů jsou k dispozici odpovídající opravy.

2.       Používejte IPS. Systém prevence narušení (IPS – Intrusion Prevention System) zabraňuje pokusům o zneužití slabých míst ve zranitelných systémech nebo aplikacích. Aktualizovaný IPS pomáhá organizacím zůstat v bezpečí před nejnovějšími hrozbami.

3.       Chraňte koncové body. Konvenční antiviry využívající detekci na bázi signatur jsou efektivní při ochraně před známými útoky a měly by být použity v jakékoli organizaci, jelikož chrání před většinou malwarových útoků. Ale zásadní je používat komplexní zabezpečení koncových bodů a preventivní technologie, aby se zabránilo narušení bezpečnosti a úniku dat.

Zveřejněno: 21. 12. 2020