All-In-One: Může připojený monitor zvládnout víc než jen Full HD? Aneb: nevěřte všemu, co radí odborníci a hledejte raději sami

Můj notebook po sedmi letech naznačil, že už má toho všeho se mnou dost a že by rád odešel do důchodu. Zdá se, že nabíjení baterie není úplně v pořádku, a baterka se tu a tam nafukuje, některé úkony trvají neskutečně dlouho a elektronika blbne – ba co víc, počítač není kompatibilní s možnou instalací Windows 11.

Prostě to vypadá, ač by bylo možné ještě obnovit Windows 10, že notebook by se rád věnoval ležení ve skříni bez toho, aby musel stále trpět psaní mých článků. A tak jsem začal přemýšlet, co s tím? Koupil jsem novou baterii, tu nainstaloval místo staré, a tu starou, nafouklou jak kozí měch, jsem uložil do sběrného kontejneru na elektronické přístroje a elektrická zařízení. Ale ejhle, stále se děje něco podivného, i nová baterie se stále nafukuje a vytlačuje mi silou touchpad. Po konzultaci s odborníkem, panem Tlapákem z Batteryshop.cz jsem novou baterii několikrát nabil a vybil, ale pořád ne, a ne zbavit se jejího nafukování při nabíjení i při vybíjení. Navíc, při 40 % kapacity se notebook najednou sám od sebe bez jakéhokoli upozornění vypne. Pan Tlapák byl příznivcem řešení problému a poslal mi ještě jednu novou baterii, zda bude provádět to samé. Ani jsem ji nevybalil, protože ta už instalovaná se umravnila formátováním (několikanásobným nabitím a vybitím) a nafukování nebylo tak zřejmé. Problém s náhlým vypnutím ale zůstal. Druhou baterii jsem vrátil zpátky do Batteryshop.cz.

A začal jsem uvažovat, co budu dělat dál? Notebook mám pořad zapojený, po konzultaci s panem Tlapákem jsem přijal doporučení, že aspoň jednou měsíčně mám baterii nechat úplně vybít a znovu nabít. Takže jsem si uložil úkol po měsíci vykonat pro baterii tuto bohulibou činnost. Po měsíci a kousek se baterie stále (ale mnohem méně) nafukovala, její výdrž ale stoupla, takže se počítač náhle vypnul „až“ při 32 % její zbývající kapacity. Dobrá, dám tedy notebooku pokoj a nahradím jej něčím, co přijme později i Windows 11, do jejichž instalace se zatím nehrnu – viz tento článek.

Vyhrál koncept All-In-One

Protože už nepotřebuji notebook s sebou někam vozit, padla volba na počítač typu All-In-One (AIO), tedy vše v jednom. Testoval jsem kdysi Acer, HP a Lenovo. A i když ani u jednoho z nich to není úplně AIO, protože všechny mají externí napájecí adaptéry, tedy „vše není úplně v jednom“, podíval jsem se po nabídce na trhu.

A vyhrál u mě AIO od Lenova, konkrétně Lenovo AIO IdeaCentre 5 24IOB6 v šedé barvě. To proto, že jako jediný na trhu má na základně, tedy podstavci pod obrazovkou, vaničku, do které odložíte moderní mobil – a můžete ho nechat bezdrátově nabíjet, tedy pokud to umí. Navíc má stroj 16 GB RAM a 1TB SSD disk typu M.2, takže by měl být docela svižný, osazen je procesorem Intel desáté generace.

A protože doposud vedle notebooku mám na stole širokoúhlý monitor Philips BDM 3490 s rozlišením 3440×1440 pixelů, který sedm let starý notebook Acer spolehlivě zvládne a dokáže na něm zobrazit obraz v nativním rozlišení, potřeboval jsem vědět, zda i AIO Lenovo zvládne připojit tento monitor v nativním rozlišení.

Milí rádcové, pomůžete?

AIO Lenovo je vybaveno integrovanou grafickou kartou Intel UHD Graphics 630 se sdílenou pamětí. Ale nikde jsem nenašel, jaké rozlišením může mít externí monitor. A tak jsem požádal o pomoc odborníka, který se v okénku objevil po delším prohlížení stránek Lenova na Alza.cz – a ten poradil, respektive, sdělil mi, že podle návodu AIO Lenovo zvládne připojení monitoru ve Full HD, tedy 1920×1080 pixelů. To jsem ostatně později našel i v dostupné dokumentaci k přístroji. Podobně mi radil i odborník na CZC.cz v případě Aceru s podobnou konfigurací.Závěr tedy zněl. K AIO připojíte podle dostupné dokumentace jen monitor s Full HD rozlišením.

Ale, jak jsem zjistil, oba neměli pravdu. Aby bylo jasno, nechci nikoho urážet nebo nějak shazovat, protože radit lidem v tak širokém portfoliu výrobků není žádná sranda – a pánové projevili snahu pomoci. Bohužel ani jeden z nich nepřipustil možnost, že bych si na prodejnu přivezl svůj širokoúhlý monitor a zkusili jsme, zda by bylo možné jej k AIO připojit a vyzkoušet, jestli bude možné na něm nechat zobrazovat dění v jeho nativním rozlišení. Chápu to, třeba zrovna AIO nemají vystavený nebo by to bylo moc práce navíc, ještě když k tomu kolem proudí davy lidí, kteří chtějí poradit, jestli tohle a tamto umí právě něco takového nebo onakého. Nezlobím se na ně.

Podobně jsem dopadl i u specializovaného partnera Lenovo v Plzni, který mi slíbil, „že se na to podívá“, ať mu vše napíšu do e-mailu. To jsem udělal a od té doby mi nikdo neodpověděl. Tak to u nás prostě chodí. Nikdo nemá snahu řešit problém, který ale může vést k tomu, že zákazník nakonec u nich stroj koupí…

A bohužel ani doprovodná dokumentace k přístroji neuvádí správné výsledky.

Divné mi bylo, že sedm let starý notebook obsloužit širokoúhlý monitor dokáže a novinka na trhu s procesorem a grafickou kartou o nějakolik generací mladší ne?! Cože?

Pomoz si tedy sám!

Takže jsem se dal do hledání. Po několika hodinách jsem našel ty správné stránky Intelu, kde jsem objevil kýžený výsledek: v AIO Lenovo vestavěná grafická karta Intel UHD Graphics 630 totiž zvládá podporu až tří monitorů, jak vidíte na následujícím obrázku:


A dokonce ve dvou způsobech. Ten první připojí dva externí monitory přes DisplayPort, což ale není můj případ, protože AIO nedisponuje tímto portem, má pouze HDMI. Takže až ten druhý obrázek je řešením! První displej je připojen přímo ke kartě (to je ten Display 3 na obrázku) a zbylé dva monitory jdou připojit před HDMI, DVI, VGA, DisplayPort nebo Thunderbolt. A protože AIO má jen jeden HDMI, bylo vyhráno. Určitě to musí jít, zvláště když vestavěná karta dokáže podporovat až UHD 3840×2160 pixelů. Takže…?

Pomohli mi

Ve spolupráci s agenturou Fleshmann-Hillard zastupující na našem trhu Lenovo, mi byl od distributora této značky, společnosti SWS Slušovice, zapůjčen tento stroj v plné parádě (za promptní vyřízení zápůjčky oběma děkuji, recenzi připravuji a uveřejním v brzké době).

A skutečně, po výběru Windows 10 k instalaci (na disku je totiž připravena i instalace Windows 11, ale kam spěchat), vyplnění několika formulářů došlo ke spuštění Windows 10. Připojil jsem tedy kabelem HDMI 2.0 monitor Philips a v Nastavení jsem vyhledal připojení více obrazovek a dal Rozšířit plochu na další monitor. A ejhle, jako druhý monitor tu máte možnost vybrat takový s rozlišením až do UHD (3840×2160 pixelů), ale taky je nabízeno rozlišení QHD (3440×1440 pixelů). Takže, jo, skutečně do funguje!

A ještě k tomu, co výrobce na svých stránkách uvádí, že je možné připojit jen Full HD monitor. Je to myšleno zřejmě tak, že připojený monitor má stejné rozlišení jako ten, který je vestavěný v AIO. Takže máte-li vedle sebe dvě obrazovky se stejnou úhlopříčkou (v AIO a v externím monitoru) pak dostanete dva naprosto rovnocenné obrazy. U tohoto modelu (díky neexistenci druhého HDMI nebo neexistenci DisplayPortu a DVI portů) ale třetí monitor už nepřipojíte.

Snad to příště při výběru počítače může pomoci i vám. Chce to trochu hledání, ale výsledek se dostaví. A proto o tom píšu. Takže, je-li počítač AIO osazeny grafickou kartou Intel UHD a má-li alespoň jeden port HDMI či DisplayPort, ten připojovaný monitor pak může mít rozlišení až UHD. A bude to fungovat.

Milan Loucký

Zveřejněno: 08. 11. 2021