S instalací Windows 11 zatím nepospíchejte

Možná že vás už svrbí prsty a nemůžete se dočkat chvíle, až si nainstalujete nové Windows 11. Navíc u nových počítačů jsou již Windows 11 předinstalované a vy si můžete vybrat, zda chcete nainstalovat staré, ale osvědčené Windows 10, nebo vyrazit cestou inovací a vybrat si k instalaci Windows 11.

Doporučujeme ale: nespěchejte, Windows 11 vám neutečou. Microsoft Solution provideři a mnoho odborníků, zabývajících se správou počítačů ve velkých firmách, hlásí, že především u značkových notebooků (byly jmenovány Dell a HP), totiž dochází ke ztrátě dat po instalaci Windows 11 na tyto počítače, i když aplikace, která zjišťuje vhodnost instalace (psali jsme o tom v tomto článku) hlásí, že počítač je pro instalaci vhodný. Zhruba u třetiny počítačů se už data nepodařilo obnovit.

Takže, pokud máte nový počítač, zkuste si Windows 11 nainstalovat, protože v nich zatím nemáte ostrá data, o která byste mohli přijít. Vyzkoušejte je a když to půjde, začněte pracovat s ostrými daty. Průběžně ale svou práci zálohujte.

Pokud máte starší počítač, ještě s instalací počkejte. Těch novinek je u Windows 11 tolik, že není možné otestovat, zda počítače budou chodit spolehlivě. Pamětníci možné vzpomenou na Windows 8, které měly rovněž při uvedení na trh nemalé problémy a teprve verze 8.1 se ukázala jako provozuschopná, s příchodem Windows 10 jste teprve získali jistotou, že počítač bude dělat to, co od něj chcete, aby dělal.

Takže, nechte ještě chvilku kluky z Microsoftu ladit, Windows 11 vám neutečou!

A pokud byste se do toho, tedy do instalace Windows 11, přeci jen chtěli pustit, vřele doporučujeme zálohujte si všechna data, co na svém počítači máte! Nejlépe na externí disk, na cloud – třeba s pomocí OneDrive nebo s pomocí zálohovacích aplikací Acronisu. A mějte připravený disk pro obnovu Windows 10. Jeho vytvoření vám usnadní nápověda. Když se stane, že si váš počítač s Windows 11, což se projeví neočekávaným tvrdým restartem, a vy přijdete o všechno, z disku pro obnovení systému si obnovte starý operační systém a na něj pak přihrajte svá ostrá data.

Vyplatí se počkat, zvláště, když počítač používáte k práci nebo hraní her. Ono totiž instalovat vše znovu je otrava. A čekejte. Sledujte i stránky Microsoftu, kde se dozvíte, zda je připravena nové verze Windows 11 s opravenými chybami. Tu ještě vynechejte a počkejte na odezvu, sledujte fóra o Windows 11, a instalujte, až bude jasné, že Windows 11 se zbavily hrubých chyb a vy si je budete moci užít – a nebudete muset na ně nadávat.

Vycházejte z toho, že každý osobní počítač je – na rozdíl od zařízení Applu – jiný, a tak to bude chvilku trvat, než se podaří vyladit všechny periferie a jejich ovladače tak, aby spolehlivě fungovaly.

A pokud máte rádi dramatické chvíle a dlouhé noční přeinstalace, pak se do instalace Windows 11 můžete pustit hned.

Milan Loucký

Zveřejněno: 03. 11. 2021