Poběží dnes uvedené Windows 11 na vašem počítači?

Ačkoli Microsoft ve své tiskové zprávě tvrdí, že nově příchozí operační systém Windows 11 se plně přizpůsobí požadavkům uživatele, má to ale jeden háček. Aby tomu tak bylo, váš počítač musí být kompatibilní s požadavky Windows 11. A to může být v mnoha případech problém, zvláště u počítačů starších pěti let.

A začneme tím, co vrtá hlavou mnoha uživatelům: bude Microsoft podporovat operační systém Windows 10 a pokud ano, do kdy? Odpověď zní: ano, bude, minimálně do 14. října 2025. Pak si budete nuceni pořídit nový stroj.

Za Windows 11 je přes 18 měsíců tvrdé práce, jejíž výsledkem je jednoduchý a svěží design, optimalizace prostředí na míru uživateli a důmyslnější přehled o práci, vzdělávání a zábavě. Klade i důraz na maximalizaci produktivity a lepší propojení s rodinou a přáteli. Notebooky s operačním systémem nové generace bude možné koupit už před Vánoci.

Pandemie Covid-19 výrazně zasáhla do našich osobních i pracovních životů a naznačila, jakým směrem se technologie budou ubírat. Osobní počítače nabývají na větší důležitosti než kdykoli jindy a inovace se tomu přizpůsobují. „Nový operační systém Windows 11 se maximálně adaptuje na aktuální potřeby uživatelů. Nabízí přívětivější, rychlejší a jednodušší uživatelské rozhraní, které umožní soustředit se na pracovní povinnosti a současně pohodlně přepínat mezi dalšími aktivitami jako vzdělávání či zábava,“ říká Vladimír Hruban, produktový manažer pro Microsoft 365.

Přehled, rychlost a kreativita

A co nám sdělil Microsoft? Jednodušší design Windows 11 umožňuje uživateli zvýšit produktivitu a koncentrovat svou pozornost. Windows 11 mají klidné, svěží a přehledné rozhraní, které inspiruje ke kreativitě a tvůrčí činnosti. Tlačítko Start se nově nachází ve středu hlavního panelu a nabízí rychlé vyhledávání souborů a aplikací. Díky cloudovým technologiím a Microsoft 365 zobrazuje nabídka tlačítka Start poslední soubory, které si uživatel prohlížel. Bez ohledu na zařízení či platformu, na které byly nedávno otevřeny.

Přímo na ploše najdou uživatelé Windows 11 okamžité spojení s rodinou a přáteli. Díky integraci Microsoft Teams do hlavního panelu lze ihned posílat textové a hlasové zprávy, nebo uskutečnit videohovory. Nezáleží přitom na tom, jakou platformu či zařízení druhá osoba využívá. „Do vývoje Windows 11 se významně promítla i změna ve společnosti, kterou všichni kolem sebe vidíme. Nový operační systém se stává místem, kde tvoříme, učíme se, relaxujeme a komunikujeme. Upgrade pomůže uživatelům zlepšit produktivitu i řízení všech důležitých úkolů a zároveň nabízí prostor pro učení i volný čas,“ vysvětluje Vladimír Hruban.

Aplikace PC Health Check ověří dostupnost upgradu


Windows 11 jsou dostupné zdarma jako upgrade stávajícího operačního systému Windows 10. Prostřednictvím aplikace PC Health Check (pro uživatele české verze: Kontrola stavu osobního počítače, viz obrázek) si uživatel ověří, zda je stávající zařízení způsobilé k bezplatnému upgradu na Windows 11. Microsoft jej zdarma zpřístupní minimálně do konce roku 2022.


Na obrázku vidíte výsledek testu sedm let starého počítače, který svou konfigurací už nevyhovuje pro nový operační systém. A nebude sám, protože především čip TPM 2.0, který slouží k bezpečnému přihlašování a mnoha dalším věcem, nebude u počítačů, vyrobených před pěti šesti lety a staršími zahrnut v konfiguraci. S tím nelze nic udělat. Stejně tak u testovaného počítače není osazen vhodný procesor.

Microsoft vám vysvětlí, proč tomu tak je, ale asi to vypadá, že můžeme začít šetřit na nový počítač...

Zveřejněno: 05. 10. 2021