Bratři v ringu: realme GT versus OnePlus 9

Čínský gigant BBK Electronics postupně šplhá celosvětovým žebříčkem nejprodávanějších telefonů vzhůru. Pod jednou střechou sdružuje značky realme, Oppo, Vivo nebo OnePlus. A právě realme a OnePlus v poslední době představily veřejnosti své nové vlajkové lodě – realme GT a OnePlus 9. Jak tyto modely obstojí ve vzájemném srovnání?

Co se týče displeje, oba modely využívají OLED technologii. U OnePlus 9 jde o AMOLED, u realme GT pak o Super AMOLED. Stejné je i rozlišení displeje (Full HD+) a obnovovací frekvence (120 Hz). realme GT má o něco menší displej, s čímž je spojena i vyšší jemnost. Rozdíl 9 ppi je však zanedbatelný.

Mnoho odlišností nenajdeme ani v oblasti výkonu. Oba modely jsou totiž vybaveny tím nejlepším, co svět procesorů nabízí, osmijádrovým Snapdragonem 888. Žlutá varianta GT disponuje konfigurací s 12 GB RAM a 256 GB interního úložiště.

I v kategorii výbavy svádí telefony vyrovnanou bitvu. realme zaujme 3,5mm audio jack konektorem, který už u nových smartphonů není zvykem, OnePlus 9 naopak certifikací odolnosti vůči prachu a vodě. S baterií si nemusíte lámat hlavu ani u jednoho z modelů, oba disponují kapacitou 4 500 mAh a působivým nabíjecím výkonem 65 W. U fotoaparátu s mírným náskokem vítězí OnePlus zejména díky širokoúhlému snímači s rozlišením 50 Mpx. Lepší rozlišení hlavního snímače nabízí naopak realme GT, vyhrává v poměru 64:48 Mpx.

Velký rozdíl je vidět v designu. realme GT se, jak už napovídá samotný název, inspirovalo v luxusních autech z kategorie Gran Turismo a odpovídají tomu zejména záda telefonu. Jsou vyvedena ve žluté veganské kůži a stejně jako u závodních automobilů nechybí ani černý pruh. Díky použitému materiálu telefon neklouže v ruce, vypadá exkluzivně a jeho majitel upoutá své okolí na první pohled. OnePlus vsadilo na klasiku, kombinaci skla a kovu. Model 9 působí nenápadně a ocení ho hlavně konzervativně založení uživatelé. Je dostupný ve třech barevných variantách a u dvou z nich si zájemce může dokonce vybrat matnou nebo lesklou variantu.

Jednoznačný je pak cenový souboj, realme GT ve verzi s koženými zády, 12 GB RAM a vnitřním úložištěm 256 GB pořídíte za 14 490 Kč, ve verzi 8/128 GB je dokonce o 2000 Kč levnější. Ceny za OnePlus 9 s 8 GB RAM a 128 GB paměti začínají na 16 990 Kč.

Pokud tedy hledáte výkonný a elegantní telefon, je realme GT, o němž značka hovoří jako o „zabijáku vlajkových lodí“, zcela určitě dobrou volbou.

-fik

Zveřejněno: 30. 07. 2021