CETIN modernizuje síť, průměrná rychlost loni byla 105 Mb/s

Jako správce největší komunikační infrastruktury v republice investuje CETIN miliardy korun ročně do jejího rozvoje. V průběhu uplynulého roku firma naplno rozjela systém výstavby optických přípojek a prakticky dokončila plošnou modernizaci a zrychlení původní metalické sítě.

Obojí vedlo k dalšímu navýšení průměrné dostupné rychlosti v přístupové síti CETINu, která se oproti roku 2019 zvedla o 25 % na stávajících 105 Mb/s.

Na 84 procentech našich přípojek dnes prostřednictvím 21 obchodních partnerů nabízíme rychlost 50 Mb/s a vyšší. Více než tři a půl milionu domácností tak poskytujeme kvalitu připojení, která spolehlivě umožňuje i náročnější práci s aplikacemi nebo videohovory Teams a streaming videí na několika zařízeních současně,“ uvádí k nejnovějším číslům generální ředitel CETINu Martin Škop. „Další růst v oblasti pevného připojení a zejména rozšiřování optické sítě je pro CETIN prioritou.

Zatímco v loňském roce uvedl CETIN do provozu 30 tisíc optických přípojek, pro letošní rok je v plánu trojnásobek a konec roku 2021 chce firma uzavřít na celkovém počtu 150 tisíc gigabitových přípojek napříč Českou republikou. Projekt výstavby optiky bude pro CETIN klíčový i v následujících letech, aby firma splnila cíl, který si stanovila, a to postavit do roku 2027 jeden milion optických přípojek FTTH/FTTB.

Zveřejněno: 28. 01. 2021