Dell nasadil laťku u herních monitorů hodně vysoko: Recenze Dell Alienware AW3423DWF

Společnost Dell byla v minulosti spojována především s firemními počítači, notebooky a monitory. Před nedávnem se situace trochu změnila a Dell naskočil na vlnu herního příslušenství a přinesl na trh svou značku herních výrobků Alienware, čímž následoval jiné výrobce. Gaming vládne světu a je pro výrobce zajímavým prodejním segmentem.

Nedávno se na našem trhu objevila novinka, prohnutý herní monitor Dell Alienware AW3423DWF s – jak už jeho název napovídá – úhlopříčkou obrazovky OLED 34 palců (86,8 cm), která nabízí rozlišení 3440 × 1440 bodů s poměrem stran 21:9, jasem 250 cd/m2, s vynikající dobou odezvy 0,1 ms a pokrytím 149 % sRGB barevné palety. Příjemné jsou také pozorovací úhly 178° v horizontální i vertikální rovině. Obnovovací frekvence 165 Hz spolu s podporou technologie AMD FreeSync Premium Pro podporuje naprosto famózní a intenzivní akce při hraní bez trhání, zadrhávání nebo rozmazávání obrazu při pohybu. A to nejsou prázdná slova, už teď lze konstatovat, že jmenované schopnosti monitoru odpovídají realitě.

Vybavení

Monitor nabízí čtyři porty USB 3.2 Gen 1 (USB 3.0), dva DisplayPorty, jedno HDMI, audio výstup a výstup pro sluchátka. Součástí dodávky jsou kabely DisplayPort, USB a DisplayPort na USB-C kabel. Posledně jmenovaný oceníte pro připojení nositelného zařízení (mobil, tablet, čtečka) a jejich nabíjení.

Otočný podstavec s možností výškového nastavení nabízí hráčům možnost nastavení obrazové plochy přesně tak, jak jsou zvyklí nebo jak jim to vyhovuje. Stojan není žádný třasořitka, který by uprostřed herní vřavy vlál na stole jak poddimenzovaná žerď od praporu, je pevný a jistý ve všech polohách výškového nastavení. Výškové nastavení ale není zcela bez obtíží. Při hledání vhodné vertikální polohy je třeba stojan monitoru druhou rukou přidržovat.

Zajímavé je nastavitelné podsvícení AlienFX ve škále až 16,8 milionů barev na zadní stěně monitoru. To vyhoví jistě všem, kterým pod průhledným víkem počítače svítí osvětlení motherboardu a grafické karty a přidává se také k osvětlené myši a klávesnici, bez kterého si mnoho hráčů hraní ani nedokáže představit. A pro uživatele je tu jedna zajímavost nebo přednost, monitor je napájen přímo ze zásuvky, není tu tedy žádný externí zdroj, který by musel překážet někde na stole nebo pod ním či visel z desky stolu.

Na monitor je poskytována záruka tři roky Basic on-site. Oprava v rámci tohoto záručního servisu probíhá – jak je u Dellu už dlouho zvykem – kdekoliv po celé ČR. A nemusí to být jen u vás doma, můžete být na dovolené na chatě, nezáleží na tom, kde jste, servisáci si pro něj přijedou tam, kam jim určíte. Výrobce zaručuje dostupnost aktualizací firmwaru a softwaru pro monitor po dobu minimálně osmi let, dostupnost náhradních dílů pak sedm let.

Záruční doba na monitor jsou tři roky.

Jdeme na to

Monitor jsme měli možnost testovat necelý měsíc hráčem, který je na vysoké úrovni výkonnosti při hraní, hry jsou jeho zábavou po několik let a drží si stále přehled o herních novinkách. Ty okamžitě po jejich uvedení na trh hraje na plné pecky. Asi si nedokážete představit, že tento hráč netrpělivě očekává herní novinky a těší se, aby jako jeden z prvních pokořil hru na obrazovce monitoru s parádní podporou výkonného počítače (RTX, i9 12900k, grafické karty RTX 4080 s 32 GB paměti).

Na trh mělo přijít rozšíření pro Cyberpunk 2077 (Phantom Liberty) a náš tester mě požádal o to, zda by bylo možné zapůjčit na test novinku od Dellu, zmiňovaný monitor Alienware AW3423DWF, který se mu na internetu jevil jako nejvíce vhodný, dokonce jej označil za současnou absolutní špičku v nabídce na trhu.

Prostřednictvím agentury nám byla půjčka od Dellu umožněna a monitor se objevil na stole. Už po vyzkoušení a seznámení se s monitorem konstatoval, že tohle je prostě a jednoduše „mega“.

Klady monitoru

Po několika dnech intenzivního testování mohl tester sepsat následující informace o kladech monitoru Dell Alienware, které jsou srovnané do odrážek (ty, které povyšují monitor, že ční nad ostatní, jsme označili vykřičníkem):

-              QD-OLED panel (skutečně poskytuje nádherný obraz)!

-              Vysoká obnovovací frekvence (165 Hz)!

-              Nízká odezva 0,1 ms!

-              Přesně vyhovující prohnutí monitoru.

-              Super rozlišení 3440 × 1440.

-              Podsvícení na zadní stěně monitoru (poznámka testera: někteří lidé na tom ujíždějí, já moc RGB podsvícení nemusím).

-              Nativní HDR 10 (nejedná se ale o „fake“ HDR, jako to dělají některé jiné firmy, ale o skutečné HDR, u HDR ale hodně zaleží i na hře, jak se s nastavením vývojáři poprali)!

-              Podpora nativní FreeSync (AMD grafiky)!

-              Kompatibilní G-Sync (Nvidia grafiky – nejedná se tedy „jen“ o nativní G-Sync)!

-              Monitor nemá local dimming (protože se jedná o OLED monitor), ale i přesto nemá okolo nasvícených objektů na obrazovce žádný blooming (jinými slovy monitor má naprosto perfektní Black uniformity)!

-              Je kompatibilní s PS5 v rozlišeních Full, QHD i Ultra HD (v UHD pouze na 60 fps kvůli typu konektoru).

-              Stejná kompatibilita jako u PS5 platí i u Xbox Series X/S.

-              Vynikající doprovodná dokumentace na webu včetně možnosti vyhledání a získání rad k nápravě možných problémů při provozu (například restart monitoru, provedení diagnostického testu apod.). To vše v perfektní češtině.

Co lze monitoru vytknout

-              Možná cenu (tester: výkonem bych ale řekl, že si to monitor dokáže obhájit, ale i tak je dost vysoká, cena začíná na srovnávačích na cca 23.800 Kč).

-              Jedná se o QD-OLED monitor, takže stále hrozí permanent burn in (retence či vypalování pixelů při zobrazování statického obrazu).

-              Je třeba každý den (ideálně každé čtyři hodiny) provést pixel refresh, který trvá 6–8 minut a v monitoru je slyšet pískání cívky.

-              Pískání cívky probíhá někdy i bez pixel refresh při běžném provozu (šlo o testovací předfinální vzorek, monitor jsme po dokončení testu a jeho vrácení zakoupili a s tímto neduhem jsme se nesetkávali, tester upozorňuje na to, že při nasazení náhlavní soupravy ale není slyšet).

-              Při polohování monitoru je třeba přidržet podstavec, jinak se hýbe celý monitor.

-              HDMI 2.0 (tester: v roce 2023 bych si u monitoru za skoro 30 tisíc představoval, že bude mít 2.1, která vyšla v roce 2017, pět let před uvedením tohoto monitoru).

-              DisplayPort 1.4 To samé jako HDMI, očekával bych alespoň DP 2.0 (V roce 2022 vyšla DP 2.1, ale chápu, že tam možná neměli možnost dát, vzhledem k tomu, že monitor vyšel ve stejné roce).

-              Při instalaci monitoru se nainstaluje i software Alienware Command Center, který zprovozní některé funkce včetně možnosti kalibrace. Ten se ale aktivuje za použití klávesové zkratky Ctrl+Z, jež se používá ve valné většině dnešních softwarů (Microsoft a Adobe Suite, vývojářská prostředí apod.) pro vrácení změn, které uživatel provedl, a tato funkce se nedá vypnout – protože má za všech okolností prioritu, nezbývá tedy nic jiného, než program odinstalovat…

Zhodnocení

U monitoru Dell Alienware AW3423DWF zcela jasně převažují pozitiva, jde o monitor se skvělým zobrazením a rychlým překreslováním obrazu, takže herní scény nejsou rušeny nějakými duchy či jinými nectnostmi.


Z toho důvodu monitoru dáváme ocenění DigitálníDomácnosti.cz: Vynikající. Na škále od jedné do deseti jej hodnotíme plnými deseti body.

Shrnutí: Monitor Dell Alienware AW3423DWF v současné době patří k tomu nejlepšími v oblasti prohnutých 34palcových monitorů, které jsou na trhu. Poskytuje naprosto úchvatný obraz a rozlišení, které uspokojí každého profesionálního i neprofesionálního hráče. Kvitujeme i rychlost překreslování scén. Některé nedostatky jsou někdy nepříjemné, ale nekazí celkově skvělý dojem z testované varianty monitoru.

Zveřejněno: 01. 12. 2023