Gramofon Vertere DG-1 se dočkal vylepšení

Společnost Vertere po třech letech od původního gramofonu DG-1 představila jeho vylepšenou verzi DG-1 S.

DG je v tomto případě zkratkou pro „Dynamic Groove“. Na první pohled se u verze S nic nezměnilo, alespoň ne po designové stránce. Stále zůstává zachován zajímavý vzhled s výrazným podstavcem a unikátním, plochým raménkem přenosky. Podle výrobce se však můžeme těšit na větší detaily, lepší dynamiku a přesnější separaci stereo zvuku.

Ačkoliv zmiňované raménko vypadá stejně, úplně shodné není. Model Groove Runner S je vyroben ze dvou pětivrstvých polymerových laminátů (ten předchozí využíval jen tři vrstvy, přičemž polymer byl kombinovaný s hliníkovou slitinou).

Vertere pak pro svá ložiska ramének využívá závity, pričemž upgradu se dočkal svislý kevlarový závit, u nějž nyní můžete nastavit napnutí a azimut. Horizontální nylonový závit je teď osazen s větší přesností, tak aby bylo dosaženo ještě vyšší úrovně konzistence. Vylepšení získal také talíř a výrobce si od nich slibuje nižší hlučnost a menší rotační variabilitu.

To samozřejmě za o něco vyšší cenu – za gramofon dostupný od září 2022 zaplatíte cca 4.148 eur, čili okolo 100 tisíc korun. Přibližně 15tisícový rozdíl už však případné solventní zájemce nejspíš neodradí.

Zveřejněno: 02. 08. 2022