Inženýrství starověku ukáže genialitu našich předků

Starověk je období, které už nikdo z nás nepamatuje ani z doslechu. Přesto v té době vznikly geniální vynálezy, a to i v oblasti architektury, ze kterých se dodnes můžeme učit.

O stavbách starověku a jejich vlivu na moderní stavebnictví pojednává dokumentární seriál Inženýrství starověku, který odstartoval 6. července na kanálu Viasat History. V rámci jednotlivých dílů seriálu zabrousíme například do tajemství největších zdí, jež tehdy byly postaveny, jako byla Velká čínská zeď či Hadriánův val.

Římané pak kromě zdí dokázali budovat i cesty a další infrastrukturu včetně té vodní. Známé jsou z té doby například akvadukty, jež dokázaly distribuovat vodu v krajině na desítky kilometrů daleko. A když už jsme zmínily ty cesty – co by byly cesty bez kola, jednoho z nejzásadnějších vynálezů všech dob?

V rámci zmíněného seriálu se dozvíte i něco o konkrétních stavbách, jako jsou egyptské pyramidy, indický Tádž Mahal nebo ty největší lodě na planetě Zemi. Koho zajímá historie a architektura, nemůže si pořad rozhodně nechat ujít.

Zveřejněno: 16. 07. 2021