Je libo luxusní německý gramofon?

Společnost Döhmann Audio představuje gramofony Helix, které náležejí do řady Ten. Helix One a Helix Two nicméně nesou poměrně ohromující cenovku.

Na tyto luxusní gramofony by si většina zákazníků musela vzít druhou hypotéku. Řada Helix je ovšem odborníky zařazována k nejpřesnějším zařízením pro přehrávání zvuku na světě. Univerzita ve Stanfordu například gramofony této série využívá jako referenční zařízení pro analýzu historických nahrávek.

Helix One a Two jsou nyní k dispozici již ve své třetí generaci (Mk3). Mark Döhmann, který stejnojmennou firmu založil, je původním povoláním letecký inženýr, a tak není divu, že myslí trochu jinak než většina vynálezců ve světě Hi-Fi. Výrobce se nyní orientuje na redukci vibrací, takže využívá například vibrační izolátory Minus K, které používá Evropská vesmírná agentura a NASA například pro konstrukce vesmírných teleskopů.

Samozřejmostí jsou i prémiové funkce, které má i konkurence. Ale Döhmann Audio Helix má zkrátka něco navíc. A za to něco navíc si i připlatíte. Třeba na britském trhu startuje nejlevnější varianta tohoto gramofonu na 46 tisících librách (přes 1.200.000 korun).

Zveřejněno: 12. 04. 2023