Minirecenze: DAB+ přijímač TechniSat Digitradio 370 CD BT

DAB+ je zjednodušeně digitální rozhlas nebo příjem stanic v digitální podobě a postupně nahrazuje vysílání v pásmu FM. Tedy nahrazuje, spíše zatím doplňuje či rozšiřuje, protože pásmo FM zatím zůstává se svou nabídkou stanic stále dostupné, ovšem kapacita frekvencí pro vysílače je omezená. DAB+ ale přichází s mnohem větší nabídkou i regionálních stanic a s nesrovnatelně lepší kvalitou podání zvukového obsahu.

DAB+ zaujme především čistým zvukem, protože je šířeno pomocí digitálních multiplexů, podobně jako televizní vysílání DVB-T2. Pokud stanici přijmete, ta buď hraje kvalitně anebo není vůbec dostupná (v případě, že v místě přijmu není dostatečně silný signál digitálního multiplexu, multiplex v jednom pásmu šíří signály více stanic, jak televizních, tak rozhlasových). U DAB+ se tedy nesetkáte se šuměním nebo výpadky třeba v závislosti na počasí, jak jste byli doposud zvyklí u FM.

Jednou z firem, která se čile věnuje přijímačům DAB+ už dlouho, je německý TechniSat. Ten nabízí solidní výběr rádií nebo spíše přijímačů, a to jak cestovních (přenosných), tak i stolních. My jsme měli možnost vyzkoušet stolní přijímač TechniSat Digitradio 370 CD BT.

Ten je dodáván s dálkovým ovládáním, kterým obsáhnete většinu funkcí, jež přijímač nabízí. A že toho nabízí hodně! Kromě DAB+ přijímače, je tu FM přijímač s RDS a dynamickým zobrazením informací, možnost poslechu internetových rádií, můžete ho využít i jako Bluetooth přehrávač, je tu dokonce i CD přehrávač a možnost přehrávání streamovaného obsahu. Kromě toho na zadní stěně přístroje najdete 3,5mm jack pro připojení sluchátek, ale i vstup AUX IN pro drátové propojení s dalšími hudebními zdroji. Výčet přípojných míst pak zakončuje USB 3.1, do kterého můžete zasunout flešku nebo přímo nositelné zařízení, a tak můžete přehrávat hudbu i z tohoto zdroje. Tento port zároveň umožňuje připojená zařízení nabíjet.

Co vás překvapí

Zcela jistě to bude hmotnost přijímače, která je 2,77 kg. Jak ale víte, jde o nepřenosný přijímač, takže tady až tak nevadí, vyšší hmotnost přijímač pevně usadí na podložku a přijímač se při stisku ovládacích tlačítek ani nehne, k posunutí rádia musíte vyvinout větší sílu nebo jej nadzdvihnout, pokud chcete změnit jeho polohu na poličce nebo na stole. Vyšší hmotnost má příznivý dopad i na špičkovou a kvalitní reprodukci hudby, protože konstrukce přístroje je pevná a neumožňuje produkci nějakých rušivých zvuků.

V přijímači jsou dva reproduktory s výdechem dozadu (bass reflex) a tak přenos hlubokých tónů je podán opravdu přesvědčivě. Ale ani výšky nejsou ošizeny, a pokud to potřebujete, můžete si nastavit pomocí ekvalizéru zvuk tak, aby vám nejlépe vyhovoval, navíc tu najdete přednastavené zvukové profily pro poslech různých žánrů. Co se tedy týče zvuku, tento přístroj vás určitě nezklame skutečně špičkovým a věrným podáním zvuku!

Dále vás může překvapit pro TechniSat charakteristická strohost, kolem perfektně čitelného TFT barevného displeje o úhlopříčce 2,4 palce je rozmístěno šest tlačítek, jejichž význam je dostatečně zřejmý. Dole pak trůní dva nepřehlédnutelné otočné knoflíky sloužící k ovládání hlasitosti (vlevo) a ladění stanic. Mezi displejem a dolními otočnými knoflíky najdete šuplík pro zasouvání CD – a to nejen klasických, hudebních, ale i těch s hudebními soubory AAC, MP3, WAV a WMA.

Na displeji se zobrazuje datum i čas, k dispozici je budík, a pokud rádi usínáte s poslechem své oblíbené stanice, je tu i nastavitelný sleep-timer. K dispozici máte 40 předvoleb pro uložení oblíbených stanic.

Možná vás trochu překvapí neexistence češtiny v podporovaných jazykových mutacích, volit můžete jen mezi němčinou, angličtinou, francouzštinou a italštinou. Stejně tak dodaná průvodní dokumentace byla pouze v němčině, pokud přístroj kupujete v obchodě (měli jsme k dispozici předváděcí kus), je ale český manuál samozřejmostí.  

Sekce DAB+

Dostupné stanice v multiplexu se vám zobrazují na displeji a vy si tu správnou vybíráte otáčením pravého knoflíku a potvrzením jeho stiskem. Na displeji se vám pak zobrazují loga stanic případně dynamické měněné obrázky, jako jsou třeba informace o počasí, názvy skladeb, EPG a podobné, o což se stará vysílací a vámi právě přijímaná stanice. Zvuk všech stanic byl naprosto vynikající.

Sekce FM

Zde musíte otáčením antény najít nejlepší možný příjem zvolené stanice, ale, protože jde o analogové vysílání, počítejte s tím, že v příjmu se tu a tam objeví šum, výpadky vysílání a počítejte i s tím, že horní frekvenční pásmo je díky technologii vysílání a pro každou stanici dostupné šířce pásma omezeno na cca 12,5 kHz. Přesto v místech s dostatečně silným signálem je zvuk velmi dobrý až vynikající. I co se týče citlivosti vstupního FM dílu, musíme říci, že je na velmi dobré úrovni (v subjektivním srovnání s přenosným rádiem s vestavěným CD přehrávačem Panasonic a přenosným rádiem Sencor). Navíc je tu funkční RDS, takže rádio umožňuje v případě příjmu dopravních hlášení zvuk zesílit – a navíc jsou k dispozici (pokud je vysílaná stanice kóduje do vysílání) i grafické informace.

CD, USB

Protože jde o digitální zdroje signálu, přístroj vám poskytne špičkové podání v rámci možností dané technologie, při přehrávání AAC, MP3, WAV a WMA pak kvalita nahrávky záleží na použité vzorkovací frekvenci.

Internet a internetová rádia

Výrobce myslel na běžné uživatele a tak, abychom mohli přijímat internetová rádia, musíme být nejprve připojeni k internetu. Proces připojení je snadný díky podpoře WPS, kdy na postupně přijímači TechniSat a na routeru stiskneme tlačítko automatického připojení WPS a tím se ustaví Wi-Fi spojení, během okamžiku můžete poslouchat i internetová rádia. Podobně je to se spárováním přístrojů pomocí Bluetooth. Ani jeden krok, kterými vás rádio provází nekončí tápáním „technologického neználka“, kterému jsou moderní technologie naprosto cizí.


Hodnocení DigitálníDomácnosti.cz: Vynikající.

Shrnutí: Digitální přijímač s CD a Bluetooth obdržíte na netu za cenu od 3.800 korun, což je velmi rozumná a možnostem odpovídající cena. Obrovskou předností přístroje je dokonalý zvuk, který poskytují dva pětiwattové zesilovače a výkonné akustické měniče. Velmi kladně hodnotíme způsob ovládání přístroje, které je intuitivní a jasné. Mezi – teď už přednosti – patří i o trochu vyšší hmotnost, která umožňuje přístroj spolehlivě usadit a díky pevné konstrukci nedochází při přehrávání k žádným rušivým pazvukům i při nejvyšších hlasitostech, jako je drčení nebo pískání nebo vyluzování „zvuku tranzistoráku bez basů a výšek“. Někomu může připadat vzhled přístroje příliš německy strohý, ale věřte, vše, co na něm je, má svůj účel a smysl. Nic víc, nic míň. Jeho používání a zvuk vám bude přinášet jen radost.

Zveřejněno: 14. 02. 2022