Minirecenze: Prohnutý 34" monitor AOC CU34V5CW

Pokud uvažujete o velkém monitoru, který by dokázal zobrazit mnoho informací, pak jste s tímto modelem AOC na správné adrese. Jeho 34palcová obrazovka je prohnutá v poloměru 1500R, používá VA panel s odezvou 4 ms (GTG) nebo 1 ms (MPRT), má rozlišení 3440×1440 obrazových bodů (WQHD), poměr stran 21:9, jas 300 nitů a pracuje s obnovovací obrazovou frekvencí 100 Hz. Statický kontrastní poměr je 3000:1 a dynamický 20M:1, podsvícení je typu WLED, nabízí 16,7 milionu barev a její pozorovací úhly jsou 178° v obou směrech.

A tím by vlastně naše mini recenze mohla skončit. Ale máme tu ještě několik dalších zajímavých vlastností, charakterizujících tento monitor, o nichž byste měli vědět. Používá synchronizaci obrazu Freesync, díky stejnosměrnému napájení podsvětlujícího panelu obraz nebliká a existuje i možnost potlačit pro oči škodlivé modré světlo (režim Low Blue Light).

Monitor je vyráběn v matovém černém provedení s tenkými rámečky nahoře, vpravo i vlevo. Tak je možné vytvořit více monitorovou sestavu, kde přechody z jedné obrazovky na druhou nebudou rušivé. K této instalaci je vhodné použít držáků VESA 100×100, které se našroubují do připravených otvorů na zadní stěně monitoru. Pokud použijete dodávaný stojan, ten umožňuje výškový posun v rozmezí 130 mm, odklon 21° a příklon 3°.

Monitor je vybaven jedním konektorem HDMI 2.0 a jedním DisplayPortem 1.2. Najdete tu i port USB-C 3.2 s podporou 65W nabíjení připojených přístrojů, monitor má samozřejmě i čtyřportový rozbočovač a výstup na sluchátka (jack 3,5 mm). Je vybaven zesilovačem a dvěma reproduktory o výkonu 2× 5 W.

Něco navíc pro váš komfort

Jak bývá zvykem u AOC, pro nastavování monitoru je zde obrazovkové memu (OSD), ovládané joystickem, mnohem výhodnější a přehlednější ale bude instalace dodávaného softwaru iMenu (ke stažení z webových stránek výrobce). S jeho pomocí můžete přehledně nastavit vše, co potřebujete a vyhnete se „nesprávným“ vychýlením a stiskům joysticku, je to mnohem přehlednější a z vlastní zkušenosti vám můžete instalaci iMenu jen doporučit. A když jsme u těch „add-in“, tedy přídavků navíc, AOC nabízí i program Screen+, který dokáže rozdělit obrazovku na několik částí, z nichž každá může zobrazovat jiný obsah. No a pak je ti ještě iSaver, což je program, který vám umožní nastavit, po jaké době přejde monitor do režimu spánku, případně co má monitor udělat, pokud jsou Windows v aktivním režimu, ale i pokud ony přejdou do režimu spánku nebo spořiče obrazovky. To je dost důležité, protože třeba po uplynutí nastaveného času monitor zhasne a tím šetří energii přechodem do pohotovostního režimu, kdy má odběr pouze 0,5 W. Při vypnutí softwarovém (monitor má i vypínač) pak spotřebovává jen 0,3 W.

Co je důležité říct? Tento monitor lze bez obav nazvat multimediálním, protože umožní nejen přehrávání videí v dost dobrém gardu, ale má i vysouvací kameru, takže s ním zvládnete i video rozhovory. A aby váš někdo náhodou „neočumoval“, pokud by prorazil bezpečnostní nastavení vaší domácí sítě, je kamera zasouvací. Zasunutím se čočka objektivu kamery schová za čelní panel a kamera se vypne.

Jak se nám monitor jevil

Co se týče věrné služby, po několika dnech musíme konstatovat následující. Zvuk vestavěných reproduktorů rozhodně nepatří k reprezentativnímu, ale tak tomu je u naprosté většiny monitorů s řešením vestavěného zesilovače a reproduktorů. Pokud si tedy chcete třeba užívat filmy nebo hudbu, vřele doporučujeme zakoupit i hudební sestavu, třeba vícekanálovou. Ovšem kvalita zvuku při video konferencích byla dobrá, zvuk byl zřetelný a bez výpadků, stejně tak obraz (provozováno na lince 150 Mb/s na obou stranách, poté i přes pojítko 30 Mb/s na jedné straně).

Malou výtku máme k tomu, že monitor sice podporuje HDMI 2.0, dodávaný kabel má však specifikaci (podle návodu) „jen“ HDMI 1.5…

A teď k tomu pozitivnímu. Obraz je vynikající, barevné podání rovněž. Ovládání monitoru prostřednictvím joysticku je trochu nemotorné, ale po instalaci programu iMenu je přesnost a rychlost ovládání monitoru na špici. Co se týče odezvy, při přehrávání monitor nemá problém, stejně tak i u většiny her. Je ale jasné, že zapřisáhlí gamesníci asi zvolí herní monitor.

Nicméně na kancelářské aplikace, sledování videí, úpravu obrázků a běžné kancelářské práce je tohle fakt super věc. A cena 13.400 Kč, za kterou lze monitor koupit (na různých e-shopech i o krapánek levněji), nám přijde naprosto odpovídající jeho schopnostem.

Pokud byste potřebovali byližší údaje, tady jsou.


Hodnocení DigitálníDomácnosti.cz: Vynikající.

Shrnutí: Širokoúhlý zakřivený monitor se zasouvací kamerou je vynikající volbou pro ty, kteří potřebují na obrazovku dostat více informací, mít spuštěných více aplikací. Jeho bezrámečkový design přímo volá po instalaci do více monitorového řešení, pokud najdete aplikaci, která tuto věc podporuje (hry, CAD/CAM, DTP atd). Klasicky u AOC je tu spousta softwarového vybavení, které vám výrazně ulehčí váš život. Celkový náš pohled na tento monitor je vyloženě pozitivní, nenašli jsme nic, co by jeho využití vyloženě znepříjemňovalo.

Zveřejněno: 30. 09. 2022