Minirecenze: Špičkové špunty Philips Fidelio T1

Už jsme si zvykli, že v oblasti sluchátek se můžeme u Philipsu spolehnout na skvělý zvuk a provedení. Ani špunty Fidelio T1, které uvedl tento výrobce na trh poslední týden loňského roku, nejsou výjimkou. Výrobce sází především na kvalitní zvuk Hi-Res Audio a přítomnost systému ANC pro potlačení okolního hluku. Tím to ale zdaleka nekončí.

Sluchátka jsou dodávána ve dvou provedeních, bílé a černé, a možná vás může překvapit jejich cena kolem 7.700 korun, která se zdá být na první pohled vysoká. My se podíváme, zda tato cena odráží jejich užitnou hodnotu.

Co špunty nabízejí

Bezdrátová sluchátka za vámi přicházejí v elegantním úložném nabíjecím pouzdru, ve kterém je skryta baterie, jež pro dalších 35 hodin provozu. Samotná sluchátka pak zvládají až 13hodinovou hudební seanci. Pro vás to znamená, že sluchátka se mohou v nabíjecím pouzdru plně dobít až třikrát bez toho, aby celý komplet nebo samotná nabíjecí stanice musela být připojena k externí nabíječce (nebo na ni položena). Pokud zapnete systém na potlačení okolního hluku, doba provozu sluchátek se dle výrobce zkrátí na devět hodin a rezerva energie skrytá v krásném nabíjecím pouzdru klesne na 25 hodin.

Pouzdro je vyrobeno z hliníku a má krytku s magnetem, takže se pouzdro při běžném nošení samo neotevře. A pokud by se tak přece jen stalo, oba špunty drží v pouzdru v přesně vymodelovaných „parkovištích“ rovněž síla magnetu. Víko pouzdra je ozdobeno zodpovědně získanou ovčí kůží Muirhead, kterou Philips používá ke zvýšení pocitu exkluzivity i u ostatních výrobků skupiny Fidelio.

Na zadní stěně pouzdra je konektor USB-C (nabíječka není součástí dodávky, k dispozici máte jen kabel USB na USB-C), pro nabíjení setu. Po přiložení na bezdrátovou nabíječku pouzdro zvládne „nasávat“ energii i tímto způsobem. Plné nabití sluchátek trvá přibližně dvě hodiny a je indikováno zhasnutím LED diody na pouzdru.

Před prvním použitím musíte odstranit přelepky kontaktů na obou sluchátkách, pak je možné sluchátka nabíjet.

Při otevření víka pouzdra se zpřístupní tlačítko pro párování se zdrojem zvuku, sluchátka používají systém BT 5.2. Toto tlačítko při v nabíjecím pouzdru umístěných sluchátkách stisknete a modrá barva indikační diody na nabíjecím pouzdře i na obou sluchátkách indikuje režim párování. Na mobilu potvrdíte, že sluchátka může systém bezdrátově připojit.

Nasazení sluchátek

Výrobce dodává osm návleků na špunty, aby sluchátka pevně držela ve vašich uších. Tři páry jsou z paměťové pěny a pět párů ze silikonu – nasazení návleků chce trochu šikovnosti, ale děláte to vlastně jen jednou – nebo vlastně několikrát, než najdete tu správnou velikost pro vaše uši. Sluchátka jsou odolná proti ostřiku vodou, tedy v dešti i proti potu – ale pouze za předpokladu, že na nich máte nasazeny právě zmíněné silikonové krytky.

Samotné nasazení špuntů s návleky do uší pak chce trochu cviku, protože prosté zasunutí do uší není ta správná operace, špunty vám totiž téměř okamžitě z uší vypadnou. Správný postup tedy je, zasunout a pootáčením v uchu špunty proti vypadnutí zajistit. Přiložený návod vám bude při prvních pokusech však dobrým průvodcem.

Než začnete

Než si pustíme muziku, můžete nebo spíše vám doporučujeme instalovat aplikaci Philips Headphones (dostupnou pro Androis i iOS), s jejíž pomocí můžete sluchátka ovládat a nastavovat. Tak třeba můžete využít učící se režim, kdy sluchátka sama poznají, co s nimi děláte, že teď sedíte u stolu nebo na kanapi a posloucháte muziku. Nebo že sportujete a běžíte. A tomu přizpůsobí automaticky nastavení, o kterých si apka myslí, že bude dobré je mít aktivované nebo naopak, deaktivované.

A ještě byste měli vědět, že sluchátka lze používat i v režimu hands-free, takže můžete přijmout telefonní hovor a hovořit s volajícím. Všechno nebo většinu funkcí pecek se dá ovládat pomocí dotyků a poklepání na jednotlivé mušle, respektive na povrch z leštěného hliníku. Možná z toho zprvu budete mít trochu hokej, ale po pár dnech se vám vše vryje pod kůži a zvládnete sluchátka bez problémů ovládat špičkami vašich prstů.

Hudba? Něco neskutečného!

No a po trochu delším úvodu si dovolíme popsat hudbu, která se ze sluchátek line. Několik dní jsem poslouchal všechny možné žánry a dostupné zdroje hudby, abych mohl zodpovědně prohlásit, že tahle sluchátka prostě nemají chybu. Podání hudby je přesné, a tak třeba rozeznáte, jak zvukový mistr pracoval při kompletaci alb nebo jednotlivých nahrávek. Takže třeba Motörhead znějí úplně jinak na různých albech, na peckách uslyšíte, kdy zvukař přimastil basy nebo byl spíše příznivcem plochého „flat“ záznamu. Nebo že zpěvačka Tarja Turunen s Nighwish byla při koncertu naprosto suverénní (jak jinak, že?).

Porce hudby přenesená do vašich uší je bez nejmenších chybiček a slyšíte stejně tak dobře Lemmyho basu jako kytaru Phillipa Campbella nebo nepřeslechnutelné bicí Mikkeyho Dee. Zkoušel jsem všechny žánry včetně oblíbených Black Sabbath – a tyhle pecky vám předají opravdu všechny tóny. Můžete si dokonce vybrat z několika představených režimů, například s dominancí basů – a to je pak mega nářez, podaný ovšem bez jakéhokoli zkreslení.

Tím chci říct, že přenosová charakteristika od 7 Hz do 40 kHz, jak výrobce slibuje, splní a možná i překoná všechna očekávání a hudba skutečně bude znít v Hi-Res rozlišení. Philips díky 10mm měničům dosáhl až na vrchol možné kvality podání zvuku. Tento měnič se stará o basy, o středy a výšky pak spolupracuje s tlakovým měničem.

Už jen pouhým zasunutím sluchátek do uší díky použitým ušním návlekům, se utlumí hluk z okolí, ale zapnutím jednoho z režimu potlačení okolního hluku se ten opravdu omezí na úplné minimum. Přitom jsem neměl pocit, že při zařazeném potlačení by sluchátka generovala nějaký slyšitelný nebo vnímatelný šum, který je cítit u mnoha sluchátek s tímto systémem – pokud je aktivní. Jen pro úplnost, citlivost sluchátek je 103 dB/mW.  

Měl jsem možnost vyzkoušet několik pecek tohoto formátu, ale Philips Fidelio T1 překonaly všechny, jsou to jedny za nejlepších sluchátek – pecek – co jsem měl kdy zasunuté v uších! Ještě teď mi v nich píská, ale stálo to za to!

Líbí se mi i to, že se nemusíte starat o vypínání sluchátek, tím, že je vyjmete z uší a zaparkujete do dobíjecí schránky, se sama vypnou. Stejně tak, pokud do nich přes BT nepřijde žádný zvuk, po třech minutách se vypnou. Připomínám ještě jednou bezvadnou aplikaci na ovládání sluchátek Philips Headphones – ta je mimo jiné schopná ovládat a nastavovat všechna bezdrátová sluchátka Philips.

A pokud bychom měli odpovědět na otázku, položenou na začátku článku, zda jejich cena odpovídá kvalitě, odpověď zní: určitě ano! Je to sice darda, ale stojí to za to!


Hodnocení DigitálníDomácnosti.cz: Vynikající!

Shrnutí: Philips Fidelio T1 jsou bezdrátové pecky do uší nejvyšší kvality s redukcí okolního hluku a funkcí hands free. Splní s rezervou všechny požadavky, které od nich čekáte, nevypadávají samovolně z uší (když použijete ty správné návleky a naučíte se pecky v uších správně aretovat), možná vaše představy při používání dokonce i předčí. Zvuk je naprosto famózní, bezdrátové provedení přináší pocit svobody a koncertní síň máte díky nim přímo ve své hlavě. Pecky hrají naprosto bezchybně a jsou velmi elegantní, to platí i na nabíjecí pouzdro.

Zveřejněno: 29. 01. 2022