Nová technologie umožní zákazníkům netboxu stáhnout 4K film za pár minut

Internetový poskytovatel netbox urychluje přechod na internetové připojení 21. století. Nově vznikající infrastruktura GPON je schopna přenášet vysokorychlostní internet a přizpůsobovat se rostoucím nárokům na přenos dat během následujících desetiletí. Ocení ji především pracovníci na home office, vášniví hráči online her nebo početné domácnosti. Jako první byli pomocí GPON připojeni zákazníci netboxu v Brně-Vinohradech.

Výhodou GPON technologie je především její rychlost – výjimkou totiž není stahování nebo odesílání dat rychlostí 1 Gb/s. Při ní mohou zákazníci stáhnout film ve 4K kvalitě během několika minut. „Celý přechod na GPON je nesmírně rozsáhlý a tím pádem i časově a finančně náročný, jelikož vyžaduje vystavět zcela novou přístupovou síť. Projekt chápeme jako investici do budoucna,“ říká Marek Bukal, zakladatel a člen představenstva netbox.

Internet pouze sám pro sebe

Pomocí technologie GPON netbox přivádí internet optickým kabelem individuálně do každé domácnosti. Výhodu představuje fakt, že rychlost internetu je zcela nezávislá na počtu dalších připojených domácností v domě. Zákazníkovi tak garantuje přesně takovou rychlost připojení, jakou si sjednal. Převod ze světelného signálu na elektrický pak přímo v bytě zajišťuje tzv. mediakonvertor, který netbox zákazníkům poskytuje zdarma.

Výhody GPON ocení především hráči datově náročných online her, domácnosti s větším počtem smart home technologií, velké rodiny, studentské byty nebo firmy. Vysoká rychlost stahování i nahrávání také umožní například sledování 4K pořadů na více zařízeních najednou nebo složité operace v cloudovém prostředí.

Kdo bude následovat?

Do novostaveb GPON internet netbox zavádí již několik let. Podstatná část stávajících klientů ale bydlí v historických domech nebo na sídlištích, kde by současná infrastruktura nemusela v horizontu deseti let dostačovat očekávaným standardům na rychlost připojení.

Poznámka: co je GPON?

GPON (Gigabit Passive Optical Network) neboli gigabitová pasivní optická síť. Pasivní proto, že na cestě mezi poskytovatelem a zákazníkem není třeba žádné napájené zařízení a z toho důvodu má toto řešení výrazně nižší náklady na přenos a nabízí nadstandardně vysokou rychlost přenosu dat.

 

Zveřejněno: 18. 05. 2021