Počítače od Applu ohrožuje reklama

Nejběžnější hrozbou pro počítače od Applu zůstal v červenci reklamní malware, který zobrazuje nevyžádanou inzerci. Ten představuje dlouhodobě nejčastější riziko pro zařízení s macOS. Zpravidla se šíří prostřednictvím aplikací z neoficiálních zdrojů. Vyplývá to ze statistiky společnosti ESET pro Českou republiku.

Nejvážnější detekovanou hrozbou byl v červenci reklamní malware Pirrit. Ve své původní verzi z roku 2014 útočil na zařízení s Windows, ale před několika lety se jeho tvůrci začali zajímat i o počítače Apple.

Malware Pirrit se projevuje ve formě vyskakujících oken při surfování po internetu nebo používání počítače. Některé nebezpečnější verze ale stahují do zařízení další malware, zejména trojské koně určené k odcizení osobních údajů.

Škodlivý kód pochází z neoficiálních aplikací

Pomyslné stříbro v červenci získal malware Bundlore. Jedná se o takzvaný instalátor adware, to znamená, že stahuje a instaluje do zařízení další adware. Obvykle je útočníci vydávají za jiné aplikace, případně je k jiné aplikaci přibalený a v praxi se projeví jako rozšíření pro prohlížeč.

Mezi adware řadíme i třetí nejčastější hrozbu Synataeb. Naposledy se objevil v detekčním přehledu za květen, kdy měl ovšem na celkových detekcích vyšší podíl. Podobně jako předchozí malware zobrazuje reklamu a instaluje se jako rozšíření webových prohlížečů.

Počítač spolehlivě ochrání antivir

Stejně jako v případě jiných operačních systémů si malware pustí do zařízení uživatel sám – nejčastěji jej stáhne jako součást jiného software. Útočníci připojují škodlivý kód k jinak legitimním programům a nabízí je na fórech ke stažení zdarma.

Bezpečnosti zařízení pomáhá zejména obezřetnost uživatele při prohlížení internetu, práci či používání e-mailu. Mimoto doporučují odborníci aktualizovat pravidelně všechny programy i operační systém a využívat bezpečnostní program.

Nejčastější kybernetické hrozby v České republice pro platformu macOS za červenec 2021:

1.            OSX/Adware.Pirrit (7,4 %)

2.            OSX/Adware.Bundlore (4,3 %)

3.            OSX/Adware.Synataeb (3,2 %)

4.            OSX/Adware.MaxOfferDeal (3,2 %)

5.            OSX/Spy.Agent (1,1 %)

Zveřejněno: 23. 08. 2021