Pozor na nový ransomware z Íránu, útočníci požadují vysoké výkupné a hrozí zveřejněním ukradených informací

Check Point Research, výzkumný tým společnosti Check Point® Software Technologies odhalil nový zákeřný ransomware Pay2Key, za kterým stojí útočníci z Íránu. Pay2Key zašifruje data obětí velmi rychle, většinou za méně než jednu hodinu. Napadené byly zatím především izraelské organizace, ale podle nových informací se útočníci zaměřují už i na evropské společnosti.

Po stopě výkupného

Čtyři oběti výkupné zaplatily a Check Point ve spolupráci s Whitestream tyto bitcoinové transakce analyzoval. Oběti poslaly výkupné do bitcoinových peněženek uvedených ve vyděračské zprávě. Finance byly následně přesunuté do další bitcoinové peněženky a nakonec do íránské kryptopeněženky Excoino.


Bitcoinové transakce mezi oběťmi a útočníky

Excoino je íránský subjekt, který poskytuje íránským občanům zabezpečené kryptoměnové transakce. Registrace vyžaduje platné íránské telefonní číslo a ID/Melli kód (کد ملی) a pro transakce je nutná kopie ID. Na základě těchto indicií dospěl Check Point k závěru, že se velmi pravděpodobně jedná o kyberskupinu složenou z íránských občanů.

Dvojité vydírání

Kyberzločinci stojící za ransomwarem Pay2Key využívají dvojité vydírání. Zašifrují data a za jejich zpřístupnění požadují výkupné, pokud nebudou splněny jejich podmínky. Současně hrozí zveřejněním ukradených informací na specializovaném webu. Neplatícími oběťmi dvojitého vydírání Pay2Key jsou zatím 3 izraelské společnosti. Check Point nicméně očekává, že počet obětí mimo Izrael rychle poroste.


E-mail hrozící zveřejněním ukradených informací


Stránka Pay2Key zaměřená na zveřejnění ukradených dat

Útočníci zatím do systémů pronikali pomocí slabě zabezpečené služby RDP (Remote Desktop Protocol). Jakmile se útočníci dostanou do sítě oběti, určí hlavní zařízení, které bude použito jako proxy pro veškerou odchozí komunikaci mezi počítači infikovanými ransomwarem a řídícími servery Pay2Key. Útočníci se tak vyhnou detekci, dokud nezašifrují všechny dostupné systémy v síti. Jakmile šifrování skončí, na hacknutých systémech se zobrazí zpráva se žádostí o zaplacení výkupného. Gang obvykle požaduje 7 až 9 bitcoinů (přibližně 110 000 – 140 000 dolarů).

„Jsme uprostřed ransomwarové bouře. V ohrožení jsou všechny organizace, od nemocnic až po nadnárodní korporace. Pay2Key je sofistikovaný a velmi zákeřný ransomware. Kyberzločinci, pravděpodobně z Íránu, se snaží maximalizovat škody a minimalizovat riziko odhalení. Pay2Key rychle zašifruje systémy obětí a za zpřístupnění dat požaduje výkupné. Pokud nebude výkupné zaplacené, hrozí kyberzločinci zveřejněním ukradených informací na specializovaném webu. Zatím tato hackerská skupina své hrozby splnila. Očekáváme, že ransomware Pay2Key bude útočit po celém světě,“ komentuje Peter Kovalčík, Regional Director, Security Engineering EE ve společnosti Check Point.

Bezpečnostní tipy pro ochranu organizací

1.       Záplatujte. I když je obtížné zajistit nepřetržitou aktualizaci softwaru, kombinace systému prevence narušení (IPS) a koordinované patchovací strategie může ochránit organizace před nejnovějšími hrozbami.

2.       Používejte IPS. Systémy prevence narušení detekují a zabrání pokusům o zneužití slabých míst ve zranitelných systémech nebo aplikacích. Check Point IPS se v next-gen firewallech aktualizuje automaticky. Ať už byla zranitelnost objevena před lety nebo před několika minutami, vaše organizace je chráněna.

3.       Nainstalujte si anti-ransomware. Anti-ransomwarové řešení chrání organizace i před těmi nejsofistikovanějšími ransomwarovými útoky. Bezpečně obnoví zašifrovaná data a zamezí výpadku provozu.

4.       Používejte SandBlast Agent. Kompletní řešení pro zabezpečení koncových bodů identifikuje podezřelé ransomwarové chování, jako je šifrování souborů nebo pokus o proniknutí do záloh operačního systému, a bezpečně automaticky obnoví soubory zašifrované ransomwarem.

Zveřejněno: 01. 12. 2020