Průvodce výběrem kávovarů
Bez vůně kávy si mnozí z nás nedovedou představit
ranní probuzení, pracovní nasazení, odpolední siestu či hezké chvíle s
blízkými. Pryč jsou doby, kdy otázka zněla „turka nebo rozpustné“, případně
„s mlékem, nebo bez“. Stejně tak přestala být kvalitně připravená káva
výsadou vyhlášených podniků. Kávovary si již nalezly cestu do mnoha domácností
a z pestré nabídky přístrojů všech typů a cenových kategorií si dnes může
vybrat skutečně každý.
Čím se však při rozhodování řídit? Pokud uvažujete o
pořízení kávovaru – ať už jako nezbytném vybavení domácí kanceláře nebo jenom
tak, pro potěšení z kvalitního nápoje – náš malý průvodce vám pomůže se na
trhu zorientovat.
Podle čeho vybírat kávovar
Výběr kávovaru závisí na několika základních faktorech,
především druhu kávy, který rádi pijete, a množství, jaké potřebujete připravit
najednou nebo v krátkém čase. Od toho se bude odvíjet, jakými funkcemi by
měl být váš ideální kávovar vybavený. Například pro toho, kdo zásadně nepije
kávu s mlékem, nemá význam přístroj s nádobkou na mléko a parní
tryskou k jeho vyšlehání. Pokud si potrpíte na technické vymoženosti a
chcete mít čerstvou kávu „na stole“ právě když vcházíte do dveří, můžete zvolit
chytrý kávovar s ovládáním na dálku pomocí mobilní aplikace. Podívejme se
tedy na hlavní typy kávovarů, z nichž každý má své přednosti a specifický
způsob využití.
Pákový kávovar
Máte-li rádi rituály a stačí vám současně připravit pouze
dva šálky, zvolte kávovar pákový. Kávu ze své oblíbené pražírny si sami
namelete, kávu napěchujete do „páky“ a vroucí voda hnaná pod tlakem skrze páku
vykouzlí nápoj s neodolatelným aroma a výraznou chutí. K tomuto typu
kávovaru je nutné buď kupovat kávu již namletou, nebo si pořídit kvalitní
mlýnek. Většina pákových kávovarů je vybavená parní tryskou, kterou lze
vyšlehat z mléka jemnou pěnu. Vybírat je možné v cenách od 1600 Kč do
60 000 Kč, od základních modelů po profesionální přístroje
s ovládáním přes dotykový displej, jejichž kvality ocení skuteční znalci
dobré kávy.
Tipy:
Beko CEP 5152 B https://www.electroworld.cz/beko-cep5152b-pakove-espresso
Sage SES880SST The Barista Touch™ https://www.electroworld.cz/sage-ses880sst-pakove-espresso
Překapávací kávovar
Je nejjednodušší a nejlevnější přístroj pro základní
přípravu kávy. Mletá káva se nasype do výměnného filtru a do nádržky nalije
voda, hotový nápoj odkapává do konvice. Výhodou je nízká cena, jednoduchost
obsluhy a možnost rychle připravit větší množství kávy. Překapávací kávovary
lze vybírat v cenách zhruba od 700 do 7000 Kč. Modely se liší především
objemem nádržky na vodu, který je určující pro množství kávy, kterou lze vyrobit
najednou. Pokročilejší modely mají nastavitelnou teplotu a čas vyluhování kávy,
případně jsou vybavené displejem pro snazší obsluhu a kontrolu celého procesu.
Tipy:
Electrolux EKF3300 https://www.electroworld.cz/electrolux-ekf3300-prekapavaci-kavovar
Sage SDC400BSS https://www.electroworld.cz/sagem-sdc400bss-prekapavaci-kavovar
Kapslový kávovar
Univerzální přístroj mnohdy s nápaditým designem,
snadnou obsluhou a údržbou, který nabízí mnoho možností pro ty, kdo chtějí
zkoušet nové chutě. Jak název napovídá, tento typ kávovaru připravuje kávu ze speciálních
kapslí. Samotná příprava nápoje netrvá déle než několik sekund, vždy však pouze
jeden šálek. Kapsle s různými druhy kávy dodávají, jak samotní výrobci
kávovarů, tak výrobci kávy, takže výběr je skutečně široký. V nabídce jsou
ale i kapsle pro přípravu jiných druhů horkých nápojů, jako je čaj nebo kakao.
Nutné je ale vždy ohlídat kompatibilitu kapslí. Kapslové kávovary nalezneme
v cenách od cca 900 do 9000 Kč. Některé umí vyrobit pěnu z čerstvého
mléka, jiné k tomu používají sušené mléko, opět dodávané v kapslích.
Na trhu jsou i chytré modely s možností ovládání mobilním telefonem.
Tipy:
Krups KP123B31 Nescafé® Dolce Gusto® Mini Me https://www.electroworld.cz/krups-kp123b31-kapslovy-kavovar
Nespresso De'Longhi Gran Lattissima EN650.B https://www.electroworld.cz/nespresso-en650-b-kapslovy-kavovar
Automatický kávovar
Pro ty, kdo milují dobrou kávu, ale nemají času nazbyt nebo
preferují pohodlí, je ideální volbou automatický kávovar. Do jednoduše
ovladatelného přístroje stačí nasypat kávová zrna, nalít vodu, případně mléko,
a nechat si jedním stiskem tlačítka během několika sekund připravit lahodný
nápoj podle chuti – cappuccino, caffé latte, latte macchiato, espresso dopio,
lungo či jiný. Nastavovat je možné například jemnost mletí, teplotu vody nebo
množství kávy. Stejně snadná je i údržba přístroje. Drobnou nevýhodou jsou
poněkud větší rozměry oproti kapslovým a překapávacím kávovarům a samozřejmě i
vyšší ceny. Ty se pohybují přibližně od 6000 do 60 000 Kč.
Tipy:
Philips EP1224/00 Series 1200 https://www.electroworld.cz/philips-ep1224-00-automaticke-espresso
Nivona NICR 825 CafeRomatica https://www.electroworld.cz/nivona-nicr-825-plnoautomaticky-kavovar
Pokud máte potíže s výběrem toho správného kávovaru,
stačí se obrátit na odborníka na telefonu na čísle +420 210 012 800, který
doporučí konkrétní model, vysvětlí funkce výrobku a poradí, jak ho používat.
Zkrátka stejně, jako byste byli v prodejně Electro World.
Tip od experta: Jak si připravit delikátní kávu?
Každá káva je vhodná pro určitý typ přípravy. Pravděpodobně
Vám nebude chutnat káva na filtr připravená v espressu a naopak. Na balení
kávy výrobce doporučení většinou dává nebo se lze řídit tímto pravidlem.
Filtrovanou kávu připravovat ze světleji pražené kávy a na espresso použít silněji
praženou.
Obecně platí, čím více čerstvá, tím lépe. Tedy používejte
zrnkovou kávu namletou těsně před přípravou. Pokud nemáte kávovar
s mlýnkem, tak doporučuji alespoň ruční mlýnek s keramickými kameny.
Investice za pár stovek, ale rozdíl v chuti je obrovský. A hlavně, kávu si
melte pouze pro aktuální potřebu, ne takříkajíc do „foroty“.
Opět obecně lze říci, že čím delší je extrakce, tím hruběji
by měla být káva namleta. Pro překapávanou kávu by měla vypadat jako hrubá
mouka, pro espresso jako hladká. Dodržujte správnou dobu extrakce a teplotu
vody. Krátká extrakce zapříčiní, že budete mít jen „špinavou vodu“. Příliš
dlouhá extrakce pak to, že namleté zrno přepálíte nebo přemacerujete. Obojí má
negativní vliv na chuťový profil kávy. Příprava espressa by měla trvat
přibližně 25 sekund, filtrovaná by se neměla připravovat déle jak 3 minuty.
Teplota macerace by se měla pohybovat kolem 92 stupňů.
A poslední rada je,
abyste nešetřili na vstupní surovině. Tedy v případě, že si chuť kávy
užíváte a nemáte ji jen jako nutný „nakopávač“. Nejlevnější káva v akci
stojí kolem 100 korun za kilo. Výběrové kávy té nejvyšší kvality se pak
pohybují kolem 1000 korun za kilo. To je samozřejmě rozdíl. Nicméně z 1
kila uděláte 142 espress, protože na jedno espresso byste měli spotřebovat
přibližně 7 g kávy. Rozdíl v ceně kávy je v extrémech tedy na 1 šálek
0,7 koruny oproti 7 korunám. Stojí za to investovat do zážitku z chuti šest korun navíc? To už nechám na vás. Za mě to za to stojí určitě.
Lubomír Prokeš,
Kofyka.cz /foto
Zveřejněno: 14. 12. 2020