QD OLED TV by mohly být levnější

QD OLED televizory se sice na trhu již pomalu objevují, ale pořád jsou ještě pro většinu populace nedostupné. To by se prý ale mohlo změnit.

Společnost Samsung Display totiž vyvíjí novou technologii, která by měla zvýšit efektivitu QD-OLED displejů a současně s tím i snížit jejich výrobní cenu. Samsung Display přirozeně zkoumá více možností, které by mohly zvýšit efektivitu, jako například použití světélkujícího modrého OLED materiálu v QD-OLED displejích, což by mělo zvýšit jas a snížit náklady na výrobu prakticky na úroveň technologie OLED.

QD-OLED panely v současné době produkují světlo s využitím zeleného světélkujícího a modrého fluorescenčního materiálu, přičemž druhý zmíněný má 25% účinnost u jasu. Produkované světlo je pak přenášeno drobnými polovodičovými částečkami zvanými kvantové tečky, jež toto světlo překonvertují do dalších barev. Světélkující materiály jsou při převodu energie na světlo efektivnější než fluorescenční materiály. Jenže první zmíněné jsou nejen dražší na výrobu, ale současně modré světlo v nich používané existuje pouze jako fluorescenční.

Zveřejněno: 01. 06. 2022