QNAP má novou verzi operačního systému pro NAS

Společnost QNAP oznámila novou verzi svého operačního systému pro NAS na bázi ZFS. Jedná se o verzi QuTS hero h5.0 Beta, kterou mohou uživatelé začít používat již nyní.

K novinkám patří především aktualizované jádro Linux Kernel 5.10, ale také vylepšení v oblasti zabezpečení, například podpora TLS 1.3, automatická aktualizace operačního systému a aplikací nebo používání klíčů SSH pro ověřování zabezpečení přístupu k NAS.

Za zmínku stojí i podpora WireGuard VPN, což je lehká a spolehlivá síť. QVPN 3.0 navíc přináší intuitivní rozhraní pro nastavení a bezpečné připojení. Praktická je také funkce okamžitého klonování snímků na sekundárním NAS i bezplatná podpora souborového systému exFAT, jenž podporuje soubory až do velikosti 16 EB (exabajtů).

Díky uložení dat ZIL a dat cache pro čtení (L2ARC) na různá SSD úložiště je možné oddělené zpracování zátěže pro čtení a zápis, což umožňuje mimo jiné lepší využití a vyšší životnost disků SSD. To se hodí hlavně při optimalizaci investic do flashových úložišť.

Zveřejněno: 14. 09. 2021