Recenze Sony Xperia 10 III 5G: Překvapí vás tak i onak

Novinka společnosti Sony, totiž Sony Xperia 10 III je pokračovatelem řady telefonů zařazených do střední třídy. O tom by se dalo diskutovat, protože jeho cena nikde na trhu není pod deseti tisíci korunami, někde se blíží až k patnácti tisícům. A kvůli tomu bych ho viděl spíš jako zástupce vyšší střední třídy.

K obrovským pozitivům telefonu patří jeho výdrž, která v našem případě byla při zhruba osmi hodinách používání denně (YouTube Music, Waze) určitě nejméně dva dny bez nutnosti ho nabíjet. Tedy přes dva dny, protože na konci druhého dne měl telefon ještě nějakých minimálně 20 % zásoby energie na další den. Nebo aspoň na ráno, možná i dopoledne.

S tím souvisí dodávaná výbava, totiž nabíječka. Její výkon, odevzdaný při nabíjení telefonu s 4500 mAh baterií je hodně truchlivých 7,5 W, takže počítejte s nabitím baterie z nuly na 80 % kolem dvou hodin a dvaceti minut. No, telefon ale zvládne v pohodě připojení výkonné 30W nabíječky, takže pak nabíjení může probíhat mnohem rychleji.

To však neocení ti, co si myslí, že rychlé nabíjení zkracuje životnost baterie. Ano, je to tak, ale není to plně prokázáno. Pokud telefon nabíjíte přes noc, může vám být srdečně jedno, jak dlouho to trvá, navíc Sony používá režim ochrany baterie, kde nabije baterii na 90 % kapacity a podle toho, jak dlouhodobě vysleduje (trvá mu to tak dva tři dny), kdy vstáváte, asi hodinu před obvyklým odpojením telefonu z nabíječky baterii doplní na 100 %. Takhle funkce se mi hodně líbí a je i zárukou toho, že výrobce ví, co dělá a jak vaši baterii udržet co nejdéle v kondici.

Pak tu máme ještě režim Stamina, který při vybíjení baterie (rozuměj při používání telefonu) se při dosažení určité hodnoty nabití, aktivuje režim Stamina a ten zapojí úsporné mechanismy tak, aby telefon ještě vydržel co nejdéle. I tady Sony boduje a tahle věc je už ověřena nejméně třemi generacemi telefonů Sony.

TIP: Tady bych vás rád upozornil na to, že pokud chcete, aby se telefon při používání v autě s navigací (v mém případě Waze) stále nabíjel, je třeba pořídit si i výkonnou nabíječku do zásuvky cigaretového zapalovače. V mém případě to byla 2,4A Alza nabíječka, která zaručila, že se i v případě používání navigace v místech se slabším signálem GPS (lesy, hustá zástavba a podobně) bude telefon stále dobíjet. Pokud totiž zakoupíte běžnou 12V nabíječku s nižším výkonem, pak i při připojení telefonu k ní v autě se ten dobíjet nebude, ale dostupná kapacita jeho baterie bude stále klesat.

Co nás ale překvapilo, že telefon v této cenové úrovni nedisponuje bezdrátovým nabíjením, zvláště, když spousta automobilů nabízených na trhu už tuto funkci podporuje. Proč tomu tak je, nám zůstává záhadou. Stejně tak, že vás výrobce v podstatě donutí pořídit si výkonnější nabíječku za své…

Zobrazuje, fotí, točí videa, ale zvuk je jen monofonní

Především musím na úvod této kapitoly pochválit šestipalcový OLED displej s poměrem stran 21:9. Je vynikající, a i když telefon je protáhlý, zobrazování je jedním slovem skvělé. Jako ochrana displeje je použito sklo Gorilla Glass 6.

Displej má opakovací frekvenci je 30 snímků za sekundu, což je podivné především proto, že i levnější telefony na trhu mají 120Hz obnovovací frekvenci. Díky „protáhlosti“ displeje ale není problém na obrazovce mít najednou i dvě aplikace, které jsou vcelku přehledně zobrazené a dobře ovladatelné.

Telefon ale skvěle padne do ruky.

Tři objektivy fotoaparátu jsou na zadním čele (12+8+8 MPx s 27, 16 a 54mm ohniskem) pro fotografování, jeden objektiv je i vpředu (8 MPx), ale nezasahuje do zobrazovacího prostoru displeje.

Telefon vždy využije nejlepší kombinaci nebo nejlépe vhodný objektiv pro dosažení maximální spokojenosti při automatické tvorbě snímků. Co se týče hbitosti, setkal jsem se s tím, že u některých fotek byl obrázek pořízen v mžiku, někdy ale trvalo zaostření a pořízení snímku déle (odhadem tak půl sekundy), takže se stává, že vám „uteče“ pořizovaná scéna a snímek pořídí fotku „až poté“. Přesto jsem byl s kvalitou především statických a krajinářských snímků spokojen.

Setkal jsem se ale s tím, že vybraný objektiv má každý jinou barevnost, jiné barevné podání – a to u takového giganta, jako je Sony, nelze odpustit. Týká se to pořizování snímků i tvorby videí, navíc výběr patřičného objektivu se provádí cyklickým výběrem klikáním na ikonu, což mi přijde poněkud archaické, a ne úplně operativní.

Pokud však pořizujete fotky a videa jen pro vlastní potěšení a přehráváte je jen opět v mobilu svým známým, myslím, že byste mohli být spokojeni.

Co mi ale přišlo jako špatný vtip od Sony, je zvuk, který je jen monofonní. U telefonu za deset tisíc? Pokud tedy chcete stereo, musíte jít do sluchátek nebo Bluetooth externího repráčku, kterých má konkrétně Sony přehršli ve své nabídce.

Uživatelsky přítulný

Co se týče obsluhy a doplňkového vybavení, nemám sebemenších námitek až na trochu nezvykle umístěný snímač otisku prstů v zapínacím a vypínacím tlačítku. Načtení mého palce při aktivaci telefonu mi trvalo snad pět minut, a při detekování uživatele to někdy trvá trochu déle, než je telefon správnému a známému uživatel zpřístupněn.

Jinak, přestože telefon není vybaven nejrychlejšími komponentami, stačí trpělivě odevzdávat slušný výkon u všech aplikací. Protože hraji jen Candy Crush, nepocítil jsem žádnou újmu na rychlosti, i když zrovna u této hry o rychlost vůbec nejde. Co se týče běžných aplikací, jako je navigace Waze nebo YouTube, byl jsem spokojen.

Telefon má 6 GB operační paměti podporuje 5G a má 128 GB operační paměti. Tu lze rozšířit paměťovou kartou až na 1 TB. A tady musíme Sony pochválit. Držák na karty totiž vyjmete jen nehtem, jsou tu dvě pozice pro vložení dvou SIM karet nebo jedné SIM a jedné microSD karty. A když „šuplík“ zasunujete, nedojde k restartování telefonu, jak tomu bývalo u dřívějších generací. A to je prima.

K tomu, abyste byli spokojeni, připomínáme, že telefon používá Android 11, má Bluetooth 5.1, Wi-Fi 5, GPS, Glonass, Ale i Galileo, pro bezkontaktní platby tu máte NFC i BDS. O podpoře 5G sítí už víte. A ještě něco, telefon je odolný podle certifikací IP65/67. Takže je naprosto odolný proti vniknutí prachu, a dokonce by měl snést namočení pod vodní hladinu do hloubky jeden metr, a to až na 30 minut. Pokud vám tedy telefon na koupališti vypadne do vody, stačí ho jen vyndat, usušit a měl by být opět schopen s vámi spolupracovat. To samé třeba i u ruční myčky, kdy ho postříkáte vodou, protože jste si zapomněli zavřít boční okénko…


Hodnocení DigitálníDomácnosti.cz: Velmi dobrý.

Shrnutí: Telefon, který by mohl (a měl) stát pod deset tisíc, protože pokud byste jej chtěli kvůli tvorbě fotografií. Se zlou se potážete. Největší nectností je barevná nestálost, závisející na právě použitém objektivu. Tohle bychom u Sony nečekali. Jinak je to krásný, moderní a poměrně hbitý telefon s velmi dobrým displejem, který dobře padne do ruky. To, že zvuk podává jen v mono a to, že dodávaná nabíječka je velmi pomalá, i když telefon zvládne i 30W rychlé nabíjení, podáváme spíš jen jako takové lehké kousnutí a zdůvodnění, proč telefon neobdržel nejlepší hodnocení. Silnou stránku telefonu je ale bezpochyby jeho odolnost nebo aplikace umožňující snadné přenesení obsahu z předchozího telefonu.

 

 

Zveřejněno: 16. 07. 2021