Recenze: Špičková Sluchátka Philips Fidelio L3

Philips ve své třídě vysoce kvalitních zařízení pro přehrávání zvuku nedávno představil zcela nová bezdrátová sluchátka s potlačením okolního hluku, která lze použít i ve funkci hands-free díky směrovým mikrofonům vetknutým do mušlí. Sluchátkům nelze upřít elegantní vzhled a díky o 90° otočným mušlím i s nimi dodávanému úhlednému pouzdru je uskladnit v podstatě na minimu prostoru.

Sluchátka jsou minimalistická a uzavřená. Kryty uší jsou vyrobeny z kůže Murhead, kterou Philips už několik let používá u svých špičkových zařízení. Hlavový most je vyroben ze speciální slitiny hliníku, který dává tušit, že sluchátka budou výjimečně lehká. To ale jen na první pohled, protože – pokud je vezmete do ruky – jsou těžší, než vypadají a vy jste očekávali. Ale pozor! Tohle je daň speciálním špičkovým akustickým měničům o průměru 40 mm, které tu Philips použil. Tyto měniče totiž zvládnou předat frekvence už od 7 Hz (!) až po 40 kHz ve vyrovnané kmitočtové charakteristice! Dá se tedy konstatovat, že zvládnou hravě špičkový zvuk AAC, tedy přenesou všechny zvuky, které v uších chcete mít, aby poslech vybrané hudby byl opravdu na úrovni.

Nezapomeňte si je zapnout

Sluchátka mohou být ke zdroji zvuku připojena před Bluetooth, kde oceníte funkci rychlého párování Google Fast Pair, tedy spárování s nositelným zařízení stiskem jen jednoho jediného tlačítka. Sluchátka si pamatují až dvě spárovaná zařízení a jak se (jsou-li zapnutá) přiblíží ke zdroji hudby, aktivuje se spojení a vy můžete poslouchat.

Připojení je možné i prostřednictvím dodávaného odhadem 1,2 metru dlouhého tenkého kabelu. Zvláštností ale je, že sluchátka začnou hrát až tehdy, když je zapnete hlavním vypínačem. To platí jak pro drátové připojení, tak i pro připojení pomocí Bluetooth.

Délka provozu a snadné ovládání

Sluchátka disponují funkcí potlačení okolního hluku, kterou Philips nazývá ANC. Jsou to první sluchátka, která jsem zkoušel, u nichž není „naprázdno“, tedy bez hudby, slyšet šum při zapnuté funkci ANC. Tedy, slyšet je jen, když se na to hodně soustředíte, ale nevnímáte ho. A když jsme to načali, u těchto sluchátek není zřetelný rozdíl mezi podáním hudby bez ANC a se zapnutým systémem aktivního potlačení hluku! Philips tak opět nastavuje příčku velmi vysoko, protože u většiny bezdrátových sluchátek je možné vnímat tepelný šum elektroniky při aktivované funkci potlačení okolního hluku a zřetelný rozdíl podání hudby při aktivovaném systému potlačení, kdy hudbě slyšitelně chybí basy, oproti podání při vypnutém systému potlačení.

Musím konstatovat, že tady nepoznáte vřazený systém potlačení, protože hudba hraje skvěle v obou režimech. Bez i s potlačením hluku. O to se stará zmíněný systém ANC, který má dva mikrofony, jeden vně sluchátek a druhý je usazen v pravé mušli. A úroveň „gumování“ hluku z okolí je velmi dobrá, můžete si ji ale nastavit ve zdarma dodávané aplikaci na Google Play nebo Apple šopu.

Abych nezapomněl, označení, jak je máte usadit na hlavu, je tady zcela jasně vyvedeno přímo v mušlích, kde průzvučná tkanina nese označení L a R pro správné usazení na hlavě. Snazší a viditelnější do být už nemůže. Na levé mušli pak máte v dosahu palce levé ruky zapínací a vypínací tlačítko, na pravé pak tlačítka pro aktivování režimu ANC a pro aktivaci připojení pomocí Bluetooth.

Na levé mušli najdete konektor USB-C pro nabíjení sluchátek a na pravé pak 3,5mm jack pro připojení sluchátek kabelem. A když jsme u nabíjení, pak vězte, že plného nabití sluchátek se dočkáte za dvě hodiny, sluchátka pak hrají až 38 hodin (při aktivované funkci ANC pak „jen“ 32 hodin). Při nabíjení sluchátek přes USB kabel je nabíjení indikováno svítící LED diodou, která, když zhasne, informuje o plném nabití ve sluchátkách vestavěného akumulátoru. Možná je dobré vědět, že už za 15 minut nabíjení jsou sluchátka schopna hrát dalších šest hodin.

U sluchátek je samozřejmě možné regulovat hlasitost, potažením prstu po pravé mušli nahoru a dolů, hlasitost se tak zesiluje a zeslabuje. Potažením prstu vpřed se posunete v přehrávání na další skladbu, směrem vzad se vrátíte na skladbu předchozí. Zakrytí pravé mušle dlaní nebo přiložením prstu zase ztiší přehrávání, abyste třeba rozuměli tomu, co vám někdo v okolí říká. Pokud sluchátka sejmete z hlavy, vestavěné senzory se postarají o přerušení přehrávání, které pokračuje tam, kde před tím přestalo.

Samozřejmě můžete přijmout hovor z telefonu a ukončit jej, opět za pomoci dotyků rukou na sluchátko. Sluchátka mají vestavěnou podporu Alexa i asistenta Google, takže jim můžete velet přímo hlasovými povely.

Ještě bych ale nerad zapomněl na jednu výhodu a jednu nevýhodu sluchátek. Tak obrovskou výhodou je obložení náušníků zodpovědnou kůží Murhead a použití paměťové pěny na náušníky. Díky tomu sluchátka sedí perfektně, okolí uší se nepotí a toto usazení už samo o sobě snižuje úroveň okolního hluku – zbytek „dočistí“ ANC. Trochu nemilým překvapením pro mě byl poměrně velký tlak náušníků na mou hlavu, daný předpětím hlavového mostu. Ne, že by mi to úplně vadilo, dá se na to zvyknout, ale já to tak cítil. Ovšem spousta lidí nemá – na rozdíl ode mě – hlavu jako tykev, a tak jim bude „přišpendlení“ sluchátek na hlavu připadat umírněnější. Nicméně tato malá nevýhoda má obrovskou výhodu s v tom, že při pohybu sluchátka sedí na hlavě jak přibitá a neunikne vám ani tón.

Hrajeme

O kvalitě přednesu nemá smysl vůbec nic psát. Tahle sluchátka lze totiž jedním slovem označit za vzorová až referenční. Dobré a nezkreslené basy, skvělý přednes celého zvukového pásma, křišťálové výšky bez třepetání, jaké známe ze sluchátek, která nejsou moc kvalitní. Ničeho takového se nedočkáte. Jedním slovem špička.

Hudbu jsem posuzoval dle několikahodinových seancí, kde nechyběla testovací píseň Black Sabbath God id death? se skvělou bezchybně předanou basovou linkou, ostrými kytarovými rify a skvěle předanými bicími. Nic v uších nechybělo.

Zvuk? Parádní, skvělý, nepřekonatelný. I snad díky tomu lze chápat, že cena sluchátek se pohybuje nad 9.500 korunami. Ale, stojí to za to!

Ještě jsem nezdůraznil, že i pokud jsou sluchátka použita ve funkci hands-free, můžete očekávat skvělé předání vašeho hlasu na druhou stranu linky, aspoň to tak tvrdily osoby, s nimiž jsem vedl hovor, stejně tak kvalita přijímaného hovoru byla vynikající (pokud jsme měli dobrou a kvalitní linku).

Jako lahůdku přidáváme ještě informaci o už lehce zmíněné aplikaci pro mobilní telefony s ekvalizérem, pomocí kterého si můžete nastavit tvar přenosové křivky vestavěného zesilovače ve sluchátkách přesně tak, jak vám to vyhovuje, dle druhu hudby nebo manuálně. Pomocí této aplikace můžete rovněž nastavovat úroveň tlumení okolních ruchů systému ANC.


Hodnocení DigitálníDomácnosti.cz: Vynikající!

Shrnutí: Sluchátka Philips Fidelio L3 patří k absolutní špičce v nabídce sluchátek na trhu pro vynikající přednes hudby. Systém potlačení hluku je účinným a neslyšitelným nebo spíše nevnímatelným pomocníkem při jeho aktivaci a důležité je i to, že nijakým způsobem neovlivňuje přehrávanou hudbu. Philips je tak prvním výrobcem, komu se povedlo protihlukový systém vytvořit tak, že o něm není prakticky vědět, je účinný a „nekazí“ přehrávanou hudbu.

Zveřejněno: 26. 10. 2021