Recenze telefonu realme GT 5G

Tenhle telefon vypadá už na první pohled velmi hezky, dobře padne do ruky, a ještě má tu výhodu, že výrobce s ním dodává silikonové pouzdro, takže do něj telefon můžete obléknout a zabránit větším ztrátám například při pádu. Čelní sklo přístroje přesahuje o desetinu milimetru, takže typické bácnutí naplocho by telefonu nemuselo uškodit.

Cena telefonu se pohybuje na cenové hladině kolem 12 tisíc korun, a telefon bychom směle mohli zařadit do vyšší střední cenové skupiny. Značka Realme se na našem trhu objevila teprve nedávno a dost zásadním způsobem ovlivnila dění na trhu mobilních telefonů. Další a další modely pro různé uživatele v různých cenových hladinách se na uživatele sypou jako o závod, a tak každý najde ten svůj vysněný, který bude přesně odpovídat jeho potřebám. Je třebas říct, že značka Realme míří především na mladší věkovou skupinu, protože logicky páprdové mohou vyhodit za telefon i třicet tisíc, i když třeba zrovna tenhle mobil může za třetinu ceny luxusních zbytečností může v mnohém překvapit.

Výkon je obrovský, výbava překvapivě dobrá

Smartphone realme GT 5G vás jistě už na první pohled ohromí luxusním designem. To jsem se už snažil říct hned na začátku. Trumfové eso však GTéčko má uschované v sobě. O pohon telefonu se totiž stará osmijádrový procesorem Qualcomm Snapdragon 888 taktovaný až na 2,84 GHz, údajně nejvýkonnějším, jaký lze v mobilu v současné době najít (a realme GT 5G je na trhu nejdostupnějším ve smyslu nejlevnějším telefonem s tímto procesorem), a 8GB operační paměti. Pyšní se velkým 6,4" AMOLED displejem s výborným rozlišením 2400 × 1080 pixelů, který je připraven právě pro hráče her a sledování videí. Upozorňujeme na to, že jeho obnovovací frekvence není nijak uprděná, ale dosahuje rovnou 120 Hz. A to je při hraní her taky dost klíčové, aby se obraz netrhal.

Jinak interní paměť má 128 GB, je tu samozřejmě Bluetooth, 5G, GPS, Wi-Fi, USB-C a 3,5mm konektor typu jack pro připojení sluchátek. Telefon s baterií o kapacitě 4500 mAh umožňuje nabíjení výkonnými nabíječkami až 65 W.

Focení je zábava a zůstanou vám kvalitní záznamy?

Na zadní straně najdete trojitý fotoaparát s rozlišením 64+8+2 Mpx pro vytváření snímků, které budou dokumentovat okamžiky vašeho života, které chcete mít pořád u sebe. Musím upozornit na to, že snímky jsou jak z partesu a na rozdíl od jiných telefonů i světových značek jejich barevnost je stálá, takže není poznat, jakým objektivem byl snímek pořízen. A co se týče rychlosti reakce, nestalo se nám, že by se fotoaparát v nějakém okamžiku zamyslel tak dlouho, aby vám kýžený okamžik, který jste chtěli dokumentovat, zmizel v propadlišti dějin.

Společným jmenovatelem obou hlavních foťáků /ten 2MPx pro makro by tu ani nemusel být) je to, že přepalují sejmutý obraz do zelené a modré, k dispozici je jen elektronická stabilizace. Širokoúhlý objektiv ale poskytuje docela slušné fotky. Co je však skoro neuvěřitelné, je noční režim, který poskytne vskutku skvělé fotky.

No, a pokud jste fajnšmekři, mladý tým vývojářů Realme přidal některé scény, se kterými jsme se setkali poprvé. Tak třeba časosběrný záznam noční oblohy. Může se hodit? Určitě alespoň jednou ano, odpovídám si sám. Těch vymožeností je víc, a tak kapitolu focení bychom mohli uzavřít slovem: výborný.

Ale ještě bychom zapomněli na čelní 16MPx fotoaparát. Je zasazen přímo do obrazovky (jako průstřel) a mnozí mladí ale renomovaní recenzenti právě tohle telefonu vytýkají, že se tím (i obecně) ubírá aktivní plocha displeje. Mně je to jedno, protože to nemá žádný vliv na to, co se na obrazovce děje.

A jen tak mimochodem. U mnoha selfie čoček a telefonů se vyfotíte a když snímek pošlete, je stranové obrácen, takže pokud máte nějaký nápis na triku, ten, komu jste ho poslali, jej dostane jako stranově převrácený. No, nevím, zda je to systémem Android 11, který telefon používá nebo je to nadstavba od Realme, v každém případě mezi tisíci nastavovatelnými možnostmi najdete volbu „Nepřevracet stranově foto při selfie“. Nebo tak nějak, nechce se mi to znovu hledat.

Rychlost je dominantní

Telefon realme GT umožňuje odemykání pomocí rozpoznání obličeje nebo pomocí v dolní části displeje vestavěné čtečky otisku prstu. V obou případech telefon chválím, protože fungují bezchybně a jste přihlášeni v mžiku. Pro ty, kteří nechtějí digitálnímu pomocníkovi svěřovat údaje o otisku nebo foto svého obličeje, samozřejmě mohou použít jiné metody, například čárání po tečkách na obrazovce.

Když jsem svěřil telefon juniorovi k posouzení herních možností, byl překvapen, jak rychle hry reagují a jak kvalitní obraz telefon poskytuje, zkoušel Alphalt. Já se svým Candy Crush tohle posoudit nemohu, protože to není hra akční, kde by šlo o rychlost výpočtů a zobrazování. V každém případě obnovovací frekvence 120 Hz pro hry a videa je tou správnou volbou. Telefon reaguje rychle i na dotyk, takže hraní her je opravdu lahůdkou.

A s rychlostí možná trochu vzdáleně, ale přesto, souvisí i nabídka barev. Tak první je modrá, ale rychlost vytuněných speciálů připomíná žlutá v umělé kůži zabalená varianta. A to je opravdu třešnička na dortu. Jen tak mezi námi, abyste to měli lehčí, s telefonem dostáváte model pořádně nadupaného autíčka právě ve žluté barvě. Aby vám to líp secvaklo…

A ještě něco. Abyste se cítili jako majitelé něčeho extra, žlutý telefon za vámi přijde se 256 GB paměti hnedka 256 GB RAM. Aby bylo jasno. Že není? Tak dobře, za žlutou variantu si připlatíte asi 1500 korun. Mohu prohlásit, že „to jde“.

Má to ale háček. Telefon nelze rozšířit paměťovou kartou o další kapacitu dostupné paměti. Takže máte to, co jste si koupili. Ale. Vysvětlím, proč je mi to úplně jedno. Při vrozené české škudlivosti (ale také německé, rakouské atd.) bychom totiž do telefonu mohli zastrčit tu nejlacinější dostupnou microSD kartu a výrobce se tím vlastně kryje před tím, co by se mohlo stát. Taková laciná karta totiž v tak nadupaném telefonu může způsobit rotyku. Takže logicky kupujete to, za co výrobce ručí. A to je dobře.

A ještě jeden chyták tu je, USB-C. To je totiž standardu 2.0, takže rychlost přenosu je nižší, než u verze 3.0. A proč je mi to zase jedno? Protože jsem nikoho za posledních pět let neviděl stahovat fotky přeš USB. Všechno se dneska řítí přes Wi-Fi a datové sítě, zvláště, pokud v telefonu máte 5G. A to máte. ¨

A ještě k rychlostí, 65W nabíječka nabije vestavěnou baterii za zhruba 40 minut.

Jak je to s životností baterie

Tak tady máme zprávu, že telefon při běžném používání vydrží jeden a půl, někdy i dva dny. Ovšem pozor. Realme dodává aplikaci pro vytunění telefonu, takže pokud zařadíte Pro Gamer režim, baterku vám vycucne coby dup, někdy i za necelý den. Na to pozor. Takže na hry v tomto režimu to chce mít připojenou opravdu tu nejvýkonnější nabíječku. Aby vám třeba v příští zatáčce na čelní pozici nedošla šťáva.


Hodnocení DigitálníDomácnosti.cz: vynikající.

Shrnutí: Tenhle telefon si kupujete především kvůli výkonu. A za tu cenu je opravdu skvělá koupě! Je tu několik drobností, které ale nemají na funkci přístroje žádný praktický vliv, jediné, co by se dalo telefonu vytknout, je fotoaparát. Základní objektiv poskytuje lehce přemaštěné tóny do zelena a do modra, širokoúhlý objektiv je docela dobrý. 2Mpx makro objektiv by tady nemusel vůbec být. Zvuk sterea je solidní, jsou tu dva repráky, ten horní je skryt bez mřížky, samozřejmě, že zvuku chybí znatelně basy, ale je to stereo. Co se týše nadstavby UI od Realme, některé věci jsou překombinované a v některých menu se špatně hledá, například zvolení 4K režimu pro natáčení videí je typický příklad. Ale jak to jednou zvládnete, už to máte v malíku. Telefon je skvělý, výkonný a špičkový, pokud je vaší prioritou hraní her, pokud jej ale vybíráte pro častější focení, zvažte, zda by nebyl pro vás vhodnější jiný model.

 

Zveřejněno: 19. 07. 2021