Samsung letos uvede 50palcovou Micro LED TV

Jihokorejský Samsung na CES 2023 slíbil, že ještě v letošním roce uvede na trh 50palcovou televizi využívající technologii Micro LED. Což znamená, že tato technologie se pomalu začíná dostávat do mainstreamu.

Micro LED diody stejně jako OLED samy vyzařují světlo, a tak nepotřebují podsvícení. Na rozdíl od OLED panelů, které jsou postaveny na bázi organických diod, využívají panely typu Micro LED drobné, neorganické LEDky. Díky tomu mohou mít oproti OLED vyšší jas, mají vyšší životnost a současně jsou efektivnější, což by v konečném důsledku mělo znamenat nižší spotřebu elektrické energie.

Micro LED televize už Samsung představil před pár lety, jenže tehdy šlo o poněkud nepraktické kousky, o nichž se mělo jen psát. Například 146palcový model byste doma využili jen těžko, a navíc by byl šíleně drahý. Zatím ale není jasné, kolik budou stát modely, jež byly představeny nyní. Rozsah úhlopříček novinek od Samsungu má být mezi 50 a 140 palci. A výrobce slibuje „bezkonkurenční obrazovou kvalitu“. Cenu však neuvedl.

Zveřejněno: 10. 01. 2023