Samsung MicroLED otevírá novou éru špičkové obrazové kvality a designu televizorů nové generace

Přelomovou televizi Samsung 110 palců MicroLED s úhlopříčkou 110 palců neboli 280 cm uvedla na korejský trh společnost Samsung Electronics. Od všech ostatních modelů na současném trhu se liší díky vynikajícímu obrazu a nádherně sytým barvám.

Zásluhu na tom má nová technologie MicroLED, jejímž základem jsou samostatně svítící pixely. V příštím roce budou tyto televizory uvedeny na všech trzích, kde Samsung působí, včetně České republiky. Cena pro český trh zatím nebyla stanovena.

Technologii MicroLED Samsung představil v roce 2018 v rámci systému The Wall neboli Zeď – šlo o konfigurovatelný systém nástěnných panelů pro profesionální využití, který v České republice využívá například zpravodajské studio televize CNN Prima News. Díky nové televizi s úhlopříčkou 110" (280 cm) se MicroLED poprvé dostává i do běžných domácností. Na rozdíl od The Wall se tu nemusí nic nastavovat ani kalibrovat, zákazníci prostě vybalí televizi jako každou jinou a mohou si bez jakékoli další práce dopřát skvělý divácký zážitek.

V loňském roce zájem o velké televize určené pro domácnosti výrazně narostl. Samsung 110" MicroLED s mimořádně velkou úhlopříčkou nabízí divákům obraz příští generace, jaký dosud pravděpodobně nespatřili.

„Televize dnes mají v domácnostech ještě důležitější roli než kdykoli v minulosti a my jsme nesmírně rádi, že můžeme náš model MicroLED 110" nabídnout na běžném trhu,“ prohlásil Jonghee Han, ředitel divize zobrazovacích zařízení Samsung Electronics. „Samsung MicroLED se stane novým etalonem špičkové domácí zábavy pro uživatele po celém světě.“

Inovativní technologie a nová úroveň obrazové kvality


Milovníci velkých displejů vyžadují špičkovou obrazovou kvalitu s jasnými barvami a vynikajícím rozlišením. Základem inovativní technologie MicroLED jsou mikrometrové LED diody, díky nimž odpadá nutnost podsvícení a barevných filtrů používaných v konvenčních obrazovkách. LED diody v nové televizi produkují vlastní světlo i barvy, díky čemuž má obrazovka barevný rozsah odpovídající 100 % gamutu DCI i Adobe RGB – dokáže tedy zobrazit naprosto přesně snímky a videozáznamy pořízené nejlepšími současnými digitálními zrcadlovkami. Výsledkem je vynikající živý obraz a přesné barevné podání ve špičkovém rozlišení 4K.

Samsung 110" MicroLED je kromě toho vybaven výkonným procesorem, jehož kvalita plně odpovídá kvalitě obrazovky. Zbrusu nový procesor Micro AI zvládá zpracovat obraz v rozlišení 4K a standardu HDR, přičemž jas i barevné podání optimalizuje pro každou scénu samostatně.

Další výhodou nové technologie je její trvanlivost. Mikrodiody se vyrábějí z anorganických materiálů, které vydrží opravdu dlouho – až 100 000 hodin, tedy více než deset let nepřetržitého provozu.

Sériová výroba MicroLED obrazovek ve velikostech vhodných pro domácnosti dříve nebyla možná – i ty nejmenší modely byly příliš velké. Samsung ovšem vyšel z dlouholetých zkušeností s výrobou displejů a polovodičů různých typů a upravil technologii tak, že lze tyto obrazovky vyrábět bez problémů. Stejné inovace nám v budoucnu umožní vyrábět televize ještě v menších rozměrech, takže je budeme moci nabídnout většímu počtu zákazníků.

Špičkový design a vynikající zvuk

Obraz Samsungu 110" MicroLED vás na první pohled doslova pohltí, obrazovka totiž zabírá prakticky celou plochu televize – celých 99,99 %. Rám kolem obrazovky tedy zcela zmizel a obraz svítí od okraje k okraji a od rohu k rohu.

Další výhodou jsou vylepšení chytré funkce v systému Samsung Smart TV. Díky funkci Multi View mohou například uživatelé sledovat až čtyři obrazová okna, každé s úhlopříčkou 55“ neboli 140 cm. Stejná funkce navíc umožňuje divákům k televizi připojit různá externí zařízení a zobrazit si zprávy, filmy nebo další aplikace vedle sebe na jedné velké obrazovce. Tím pádem může skupina lidí sledovat naráz více sportovních zápasů nebo hrát několik videoher současně, vše v dokonalé kvalitě a ve velkém formátu.

A nesmíme zapomenout ani na vynikající zvuk, stejně kvalitní jako obraz. Stará se o něj špičkový systém Majestic Sound System, který k prostorovému audio ve formátu 5.1 nepotřebuje žádný externí reproduktor a sám dokáže proměnit každý obývací pokoj ve výtečné domácí kino. Funkce Object Tracking Sound Pro zase umí identifikovat jednotlivé objekty na obrazovce a směruje zvuk tak, že následuje akci. Když tedy sledujete akční film a po nebi přelétá letadlo, máte pocit, že vám burácí rovnou nad hlavou.

Samsung 110" MicroLED bude po korejském startu k dispozici během prvního čtvrtletí příštího roku po celém světě včetně České republiky

 

 

 

Zveřejněno: 13. 12. 2020