Síťové pokrytí v domácnosti zařídí Mercusys

Při zařizování nové domácnosti se dnes musí počítat i s mnohým technickým vybavením, které předchozí generace neřešily. K tomuto vybavení patří i kvalitní Wi-Fi připojení.

Základem každé pořádné Wi-Fi sítě je slušný router, který v případě značky Mercusys seženete za dostupnou cenu. K podporovaným funkcím by už dnes měl patřit standard WiFi 6, přičemž právě při zařizování nové domácnosti bychom měli dbát na umístění přípojky internetu tak, aby Wi-Fi síť dosáhla, pokud možno do všech koutů bytu nebo domu.

Někdy však takové řešení není technicky možné, a proto tu existují ještě extendery čili opakovače signálu. Ty byly dlouho nejjednodušším a asi jediným řešením pro rozšíření bezdrátové sítě. Mají ale jednu nevýhodu. Extendery totiž sice fungují na principu opakování signálu z primárního zdroje, ale vytvářejí síť novou. Může se tedy stát, že při přechodu mezi nimi na chvíli vypadne signál, a to v momentě, kdy zařízení hledá, ke které síti se připojit.

Oproti tomu mesh systémy, které Mercusys nabízí také, dokážou vytvořit jednotnou síť v celém pokrývaném prostoru, a tím v podstatě zabránit sekání internetu a latencím při přechodu mobilních zařízení mezi jednotlivými přístupovými body. Mesh systém se skládá právě z přístupových bodů, které jsou na jedné úrovni, a navíc postupně rozšiřitelné o další přístupové body.

A pak tu máme powerline řešení. Ta jsou vhodná pro místa, kde meshové systémy nestačí. Může se jednat například o budovy se silnými stěnami či železobetonovými stropy, kde se kvalita signálu logicky snižuje. Řešením je powerline systém využívající stávající elektrické vedení, například MP510KIT, který lze rozšiřovat až osmi dalšími jednotkami. Stabilita a rychlost přenosu pak závisí na kvalitě elektrického vedení.

Zveřejněno: 23. 05. 2023