Špatný design nelze překonat dobrým vývojem

Postupná digitalizace se dotýká všech sfér společnosti. Není divu, že koncept Průmysl 4.0 je úzce spjat právě s pojmem digitální revoluce. Za úplný počátek tohoto procesu lze považovat již příchod prvních počítačů, ty největší změny nás však teprve čekají. Jde o nástup plně automatizované výroby, vzájemné propojenosti systémů, smart technologií, internetu nebo sítí páté generace (5G). Rozhodujícím faktorem úspěchu je pak právě rychlost a flexibilita zavádění nových technologií do praxe.

Ačkoliv pojmy jako Big Data, digitální transformace nebo již zmiňovaný průmysl 4.0 zní velkolepě, převedení těchto pojmů do praxe už teď trápí mnoho firem a význam velkoleposti se tak ztrácí. Pojďme se podívat jaké jsou nejčastější chyby digitálních platforem.

Zastavily se v čase

Technologie se rychle vyvíjejí a prvky a funkce nejrůznějších platforem či systémů, které byly moderní a inovativní, se během jednoho roku až dvou let mohou stát nudnými, přežitými a klišovitými. Digitální systémy jsou nejrychleji rozvíjejícími se systémy, které člověk tvoří. Co platilo před dvěma lety je již dávná minulost.  Jedním z hlavních cílů vývojářů by tedy měla být udržitelnost v čase. Vyhrávají jednoduché a jasné systémy. Dobrým příkladem jsou společnosti Google a Apple, které své systémy tak koncipují.

A podle čeho poznáme úspěšnou webovou či mobilní aplikaci? Jde to prý poměrně rychle. Podle pocitu lehkosti a jednoduchosti, který získáte díky skvělému designu. Je to také frustrace, kterou pociťujete při interakci, když ani nevíte, kam máte jít dál. Špatný design nelze překonat dobrým vývojem, nebo naopakProto je důležité zamyslet se nad celkovým dojmem, který chcete v uživatelích zanechat, ještě předtím, než začnete detailně rozhodovat o způsobu tvorby,“ popisuje Vojtěch Strnad z digitální agentury WDF.

(Ne)myslí na uživatele

Nastat může ale i opačná situace, kdy se architekti systému, webových stránek či softwarů snaží vyjít uživateli co nejvíce vstříc a nabídnou mu co nejširší spektrum možností a řešení. V dnešním dynamickém světě bývá pro digitální platformy složité prioritizovat tu funkcionalitu, která je reálně nejdůležitější pro koncové uživatele. Platformy se někdy snaží řešit příliš mnoho problémů najednou. Výsledkem může být tak komplexní řešení, že jeho nasazení a využití je pro nové uživatele nepřijatelně časově náročné,” míní Jana Večerková z Coding Bootcamp Praha. „Někdy se jedná o znovuobjevování kola, kdy se vymýšlejí nové způsoby, aby se následně zjistilo, že ty staré fungovaly docela dobře. Jindy chybí funkcionalita, protože vývoj kvalitní platformy chce svůj čas a tým lidí, kteří ví, co dělají,“ potvrzuje Lubomír Husar, zakladatel LovelyData.

Forma vs. obsah

Další vadou, kterou můžou digitální platformy trpět je přeplácanost. Příklad může být Facebook. Je přebitý funkcemi, které jsou mnohdy schované v pátém menu šestého podmenu. Pro uživatelé je pak velmi náročné zvykat si na nová uživatelská rozhraní, která se navíc mění téměř pravidelně každý rok. Obsah a forma jdou dnes spolu ruku v ruce. „Pokud účinně uspokojíte hlubší potřeby všech uživatelů – poskytnete jim potěšení, zapojení a celkovou emocionální působivost – může se vaše aplikace stát ústřední součástí každodenního života uživatelů a splnit vaše obchodní cíle,“ radí Vojtěch Strnad z digitální agentury WDF. Mnoho lidí se také stále technologií bojí. Bojí se, že něco rozbijí. A změny uživatelských rozhraní tomuto strachu napomáhají.

Nehledí do budoucna

Tvůrci musejí hledět dopředu a myslet na množství faktorů, které budou systém v budoucnu ovlivňovat. Klíčová by měla být jednoduchost modifikací, uživatelská přívětivost, a to včetně přechodů na vyšší verze. Žádoucí je také co nejmenší překvapovaní uživatelů při upgradech, rychlosti odezvy při zátěži, propojitelnost s jinými systémy či možnost měnit dodavatele.

Jedním z velkých problému je i ne ideální spolupráce systémů, například při migraci dat mezi nimi. Jeden by očekával, že v roce 2021 budeme schopni data bez problému využívat a propojovat napříč platformami od různých výrobců, ale realita zatím taková není. I proto radím všem – učte se data! Je to kariéra, která vám zajistí budoucnost,” uzavírá Lubomír Husar z LovelyData.

Doplňkový obrázek: Pixabay

Zveřejněno: 24. 08. 2021