Statistiky prodejů smartphonů – máme tu znovu růst

Analytická firma Omdia přinesla nové statistiky globálních prodejů smartphonů, tentokrát za čtvrtý kvartál roku 2023.

Podle zprávy společnosti Omdia dosáhl objem globálních dodávek smartphonů v daném období 328 milionů kusů, což znamená meziroční nárůst o 8,6 procenta oproti stejnému období v roce 2022. Tento nárůst přitom není úplně samozřejmý – následuje po devíti kvartálech za sebou, kdy segment smartphonů jen padal. Navzdory pozitivním číslům za čtvrtý kvartál však celkové dodávky smartphonů v roce 2023 oproti roku 2022 poklesly o 3,5 %.

Dařilo se například Applu, který je už tradičně na vrcholu, co se prodaných smartphonů týče. V daném čtvrtletí prodal i díky uvedení řady iPhone 15 78,7 milionu kusů smartphonů, a to znamená 6,5procentní nárůst oproti stejnému období předchozího roku.

Samsung naopak zaznamenal výrazný, 9procentní pokles. Bylo to způsobeno především celkovým poklesem poptávky po telefonech střední a nižší třídy. Třetím největším výrobcem smartphonů je stále Xiaomi, kterému se zase výrazně dařilo. Ve sledovaném období čínský výrobce prodal 41,2 milionů smartphonů s 24,1% meziročním nárůstem.

Foto: Apple

Zveřejněno: 05. 02. 2024