Step-by-step 3: NAS QNAP TS-233 – vkládáme disky a jedeme

Z minulého dílu už víme, že NAS QNAP TS-233 je vybavena čtyřjádrovým procesorem ARM Cortex A55 s integrovanou 2GB pamětí. Lze jej použít s 3,5" disky HDD/SSD SATA 6Gb/s a podporuje akceleraci šifrování AES-NI, takže nabízí bezpečné a vysokorychlostní zálohování a případnou obnovu, přístup k souborům a sdílení.

Díky integrovanému procesoru NPU (Neural network Processing Unit) zvyšuje TS-233 také výkon QNAP AI Core (modul s umělou inteligencí pro rozpoznávání obrázků) pro vysokorychlostní rozpoznávání obličejů a objektů.

Víme také už, že při použití dvou disků lze využít způsob ukládání dat RAID0, RAID1, jednotlivý nebo JBOD. Pro test NASu máme k dispozici disky Seagate Exos s kapacitou 4 TB, které jsme zapojili do pole RAID1, celková kapacita úložiště NAS tedy byla něco málo pod 4 TB (skutečná kapacita disku je vždy menší).

K tomu, abychom mohli NAS používat, musíme disk nebo disky do zařízení osadit. To lze velmi snadným způsobem. Uvolníte jeden šroub a díky tomu můžete odejmout pouzdro, kryjící prostor s disky. Zde najdete dvě šachty pro umístění 3,5palcových či 2,5palcových disků.

Ostatně podívejte se sami na obrázek přímo od výrobce, není to nic složitého:

Vpravo pak vidíte rozdíl mezi instalací 3,5palcového disku, kdy ten je uchycen pomocí vyjímatelných ližin, takže nemusíte nic šroubovat.

Ližiny odklopíte, vložíte disk a ližiny opět zaklapnete. Pokud ale použijete disky 2,5palcové, pak je musíte uchytit do vyjímatelného plechového boxu pomocí tří šroubků, ty jsou ale součástí dodávky NAS. Závěrečným krokem je pak nasunutí plechového boxu s disky do konstrukce NAS a jejich zaklapnutí.

Poté nasadíme hlavní kryt a zajistíme ho šroubkem. Tím je NAS připraven k použití. Vše je průhledné a snadné jako facka a montáž disků zvládne i ten, který umí šroubovákem vyšroubovat a poté zašroubovat šroubek.

Zbývá jen propojit NAS dodávaným kabelem k routeru, připojit adaptér, umístit jej na vyhovující místo, adaptér připojit k síti a stisknout tlačítko Power na čelním panelu.

A jedeme!

Abyste nové zařízení aktivovali, na adrese install.qnap.com zadané do prohlížeče se objeví tabulka, ve které jsou uvedena všechna připojená zařízení NAS od společnosti QNAP. Pro inicializaci a zprovoznění NAS musíte zadat na vyžádání Cloud Key, začínající písmenem Q. Najdete ho na příručce rychlé instalace, přiložené k zařízení NAS. Ten je možné připojit třemi různými způsoby: s pomocí nástroje Qfinder Pro, kdy k zařízení nebude možný přístup z internetu a NAS bude používán pouze v lokální síti. Dále je tu možnost naistalovat jej jako zařízení, ze kterého má být možný přístup k internetu (například ve funkci web serveru nebo ftp serveru). Nabízena je i místní instalace, kde NAS připojíte k monitoru pomocí HDMI (testovaný NAS HDMI port nenabízí, model s HDMI portem můžete nalézt na webu QNAP v přehledu produktů) a budete muset připojit do portů USB klávesnici a polohovací zařízení (myš). Ve všech případech pak postupujete podle pokynů v češtině. Do NAS se v tomto kroku nainstaluje operační systém QTS 5.0. Nejužitečnější nástroje (již zmíněná aplikace Qfinder a další) jsou k dispozici na adrese https://www.qnap.com/cs-cz/utilities/essentials. Na závěr se objeví základní obrazovka QTS s nabídkou aplikací, které můžete začít ihned využívat.


První, co byste měli udělat, je spustit si Ovládací panel a v něm najít aktualizace, pokud je vám nějaká doporučena, nechte ji určitě provést. Ovládací panel vám nabízí všechny možnosti nastavení a informací o NAS. Najdete tu třeba frekvenci, na které aktuálně běží procesor, teplotu jádra i teplotu v NAS, otáčky ventilátoru a další zajímavé i potřebné údaje. Stejně tak okénko s údaji od NAS vám ukáže vytížení procesoru, volné místo k dispozici i další potřebné údaje.

Dalším krokem by mělo být nastavení uživatelů (Users). Prvním krokem je ale ustanovení administrátora, který „vládne všemu“, umožňuje mu vytvářet účty a práva jednotlivých uživatelů a nastavovat je. Uživatelům tak dá oprávnění pro přístup k různým částem NAS, přidělí velikost dostupného pracovního prostoru a tak podobně. Dalším nastavením, pokud někteří uživatelé spolupracují na různých projektech, je ustavení skupin (User Groups). Na další možnosti pak přijdete za chvíli (nebo za několik chvil) jistě sami. V každém případě ale můžete počítat s podporou výrobce z jeho webu, kde poměrně mohutná část rad je přímo v češtině.

Příště se podíváme na nabídku aplikací, které QTS nabízí.

> Dokončení seriálu <

Zveřejněno: 11. 08. 2022