Streamovací služba Tidal začíná využívat FLAC

Streamovací služba Tidal začíná pro streamování hudby ve vysokém rozlišení využívat formát FLAC. Ten u úrovně předplatného HiFi Plus nahrazuje MQA.

Na firmu MQA, která za stejnojmenným formátem strojí, byla uvalena nucená správa, a tak Tidal hledal možnosti, jak formát nahradit. MQA znamená Master Quality Authenticated a v podstatě se tak má jednat o digitální hudbu s ověřenou vysokou kvalitou. (I když mezi audiofily si formát nevysloužil právě vysokou oblibu, což však nyní nechme stranou.)

MQA nebude z Tidalu odstraněn úplně, ale podle některých pozorovatelů by to mohla být otázka času. Primárním formátem v HiFi Plus však bude FLAC, který Tidal používá již nyní pro streamování bezztrátových souborů v CD kvalitě ve své standardní úrovni HiFi.

Vedení Tidalu se dále nechalo slyšet, že uživatelé budou moci kvalitu snižovat nebo zvyšovat podle toho, jaké médium právě využívají pro přehrávání. Mobilní telefony totiž zdaleka nemají takovou paměť, pokrytí či množství dat, které by si bezztrátové formáty zasloužily – a právě mobilní telefony patří k nejvyužívanějším platformám, na kterých uživatelé streamují.

Zveřejněno: 18. 04. 2023