Tannoy po letech uvádí svůj další reproduktor

Výrobce prémiových Hi-Fi komponent Tannoy si s představováním novinek dává načas. Nový reproduktor tak přichází po celých sedmi letech od uvedení toho předchozího.

Novinka nese název Stirling III LZ Special Edition a designově volně navazuje na model III LZ (Monitor Red) ze 60. let a jedná se tak o návrat klasiky s moderními „vnitřnostmi“. Na Hi-Fi segmentu celkově se nám líbí, že zde čas na rozdíl od jiných technologií plyne poměrně pomalu a neuspěchaně. Při poslechu hudby zkrátka není kam spěchat.

Nový reproduktor Stirling se točí okolo nejnovější variantě měniče Dual Concentric Alnico Magnet, jenž je vybaven dvoupalcovým kupolovým výškovým reproduktorem ze slitiny hliníku a hořčíku. Ten se nachází ve středu desetipalcového kužele z papírové buničiny. Měnič Dual Concentric se s menšími obměnami vyrábí už od jeho vynálezu v roce 1947 a Stirling III LZ ho má společný třeba právě s oním modelem III LZ ze 60. let.

Model Tannoy Stirling III LZ Special Edition je vyrobený ve Velké Británii z ořechové dýhy s mřížkou z nylonu. Cena byla stanovena na 12.500 dolarů (cca 270 tisíc korun) za pár.

Zveřejněno: 03. 05. 2023