Trojský kůň Emotet znovu tvrdě útočí

Kyberbezpečnostní společnost Check Point zveřejnila Celosvětový index dopadu hrozeb a varuje před nárůstem útoků trojanu Emotet, který po měsíční odmlce znovu tvrdě udeřil.

Dopad měl na 7 % světových organizací a dokonce na 21 % českých společností. Emotet využíval v prosinci spamové kampaně, které během svátků cílily na více než 100 000 uživatelů denně.

V září a říjnu 2020 byl Emotet na čele Indexu hrozeb a byl spojován s vlnou ransomwarových útoků. V listopadu klesl až na 5. místo, pravděpodobně v důsledku aktualizace a rozšíření o nové škodlivé schopnosti. 

Vydán byl i žebříček zemí, které jsou nejčastěji terčem kyberútoků. Česká republika se lehce posunula mezi méně bezpečné země, o 4 místa na 50. příčku. Slovensku patřila v prosinci 78. pozice. Na prvním místě v Indexu hrozeb skončil nově Bhútán. Mezi méně bezpečné země se nejvýrazněji posunul Uzbekistán, který poskočil o 46 příček až na 15. pozici. Opačným směrem se nejvíce posunula Uruguay, které v listopadu patřila 33. pozice a v prosinci 84.

Obrázek: bankinfosecurity.com

Zveřejněno: 18. 01. 2021