TV Tip: Včely jsou královny Země, ale víme o nich vše?
Včely jsou fascinující stvoření, která nám přinášejí spoustu produktů, jež jako lidstvo neumíme vyrábět uměle. Ať už jde o med, vosk, propolis, pyl, mateří kašičku či dokonce včelí jed, všechno jsou to nedocenitelné věci. Ale nejen kvůli nim bychom si včel měli vážit.
Už Albert Einstein řekl, že jakmile na světě vyhyne poslední
včela, máme jako lidstvo poslední čtyři roky života. Například v některých
oblastech Číny už došlo znečištění prostředí tak daleko, že musejí rostliny
opylovávat ručně štětečky. Proto bychom si měli vážit každého včelaře, který se
pustí do náročné, ale krásné práce, jakou je chov včel.
Podívejme
se společně na pár zajímavých faktů, které jsme možná o včelách doposud
nevěděli. Například to, že na světě existuje více než 16 tisíc druhů včel, z
nichž ale méně než 10 procent žije v koloniích. Ostatní jsou včely samotářky.
Mnohé druhy včel samotářek si někteří lidé mohou plést se sršni nebo létajícími
brouky, jako jsou například chrousti. Včely vám ale rozhodně neublíží a na
rozdíl třeba od chroustů nejsou škodlivé, právě naopak.
Dobře uděláte, když včelám samotářkám připravíte na zahradě či
klidně i na balkóně hmyzí domeček nebo jen prostou hromadu dřeva. Nejen včel
samotářek, ale hmyzu všeobecně je totiž kvůli extenzivnímu pěstování
monokultury, používání pesticidů a klimatickým změnám stále méně, a tak bude
rád za každé útočiště, které mu poskytnete. Včely samotářky se vám odvděčí tím,
že vám budou pečovat o zahradu.
Pokud už včely žijí v koloniích – hovoříme o druzích, které často
chovají včelaři – potom se jedna kolonie může skládat z královny, 6 až 8 tisíc
trubců a až 60 tisíc dělnic. Královna se při jediném letu může spářit s až 20
trubci, kteří však nežijí dlouho. Páření s královnou je pro ně totiž poslední
životní zkušeností. Královna pak za den dokáže naklást až 1500 vajíček.
Při jednom letu dokážou včely navštívit až tisíc květů. Tento let
zvládnou dokončit za něco přes půl hodiny a výsledkem je přibližně 70 miligramů
nektaru. Což znamená, že na kilo medu musí včelstvo navštívit přibližně dva
miliony květů. Ještě zajímavější je vzdálenost, kterou přitom musejí včely
uletět. Při průměrné rychlosti přibližně 24 km/h urazí při návštěvě těchto dvou
milionů květů asi 145 tisíc km. Takže kilogramová sklenice medu, kterou možná
máte ve spíži, znamenala pro včely nutnost „oběhnout“ více než třikrát celou
zeměkouli.
A
když už jsme u medu, je třeba připomenout, že zde se kilogram rozhodně nerovná
jednomu litru. Záleží totiž na hustotě, která je ovlivněna množstvím vody v
medu. Litr medu má přibližně 1,4 kg, přičemž obsah vody je zde přibližně 17
procent. Při obsahu vody do 18 procent je trvanlivost medu v podstatě
nekonečná, akceptovatelné pro prodej je množství vody do 20 procent objemu, jen
je pak už třeba dodržovat uváděné datum spotřeby.
Vraťme se ale ke včelám, které jsou rozenými matematiky. Kromě
toho, že ve svých úlech budují zcela identické buňky pro sběr nektaru, jsou
schopny vypočítávat vzdálenost, úhly a dokonce vědí, že Země je kulatá.
Včely se brání žihadlem, což je pro dělnice jistá smrt. Při útoku
se jim totiž žihadlo odlomí. Mimochodem, včelí jed je pro člověka do určitého
množství zdravý, přičemž samozřejmě nehovoříme o alergicích. Jestliže vás
píchne včela, uvolní se přitom zároveň specifický feromon, který přiláká další
včely. Jenže zdravého člověka na životě ohrožuje až množství přibližně tisíce žihadel
v krátkém čase.
Zajímavá je historie včelařství. Kořeny této činnosti sahají až do
období před cca 9 tisíci lety, i když už předchozích zhruba 10 tisíc let bylo
lidstvo schopné sbírat med od divokých včel. Včely chovali dokonce už staří
Egypťané, ale moderní úly se začaly vyvíjet až v Evropě někdy v 18. století. Ve
středověku pak bylo včelařství záležitostí především klášterů a opatství, kde k
hlavním produktům patřily svíčky z včelího vosku a též medové pivo.
Jménem,
které byste v oblasti včelařství měli znát, je Lorenzo Langstroth, průkopník
nástavkových úlů, které se až na výjimky využívají dodnes. Langstroth byl kněz
žijící v 19. století, který si všiml, že když se do úlů umístí rámky do přesně
stanovené vzájemné vzdálenosti, nevyplňují včely navzdory svým instinktům
meziprostory a rámky je tak možné snadno vytahovat a sklízet med. Práce včelařů
je sezónní. Ani v zimě si však včelař neodpočine, protože musí například
opravovat poškozené nástavky a rámky a připravovat je na další sezónu. Na jaře
a v létě se stará především o včelstva, začíná s jejich léčbou a prevencí proti
nemocem a případně je i pomocí tzv. oddělků rozmnožuje (pomáhá vytvářet nové
královny). Následně může sbírat med, což často probíhá ve dvou fázích, přičemž
tento med následně musí vytočit a zpracovat. Na podzim se pak stará o to, aby
byly včely řádně zazimovány. Všechny tyto činnosti musejí být řádně započítány
do finální ceny medu.
Včelařství
však není jen o chovu včel. Jeden svérázný chlapík jménem Charlie Agar je
majitelem a provozovatelem společnosti Charlie Bee Company, která se zabývá přemísťováním
včel z nežádoucích míst v obytných zónách měst. Charlie nikdy neví,
co ho čeká, když najde včelstvo – od šplhání po stromech a vysávání včel až po
řezání do zdí domů. Je vzácnou kombinací muže, který hledá vzrušení, šíleného
vynálezce, milovníka přírody a blázna na plný úvazek. Takoví ale musíte být,
abyste zasvětili svůj život záchraně včel, zvlášť když jde o africké včely,
tzv. „killer bees“.
![](https://www.digitalnidomacnost.cz/upload/images/1625473970241.jpg)
Téma včel a včelaření je nesmírné zajímavá a na Viasat Nature
právě od neděle 4. července ve 18.00 poběží nový dokumentární seriál Charlieho
včelí farma. Celý se točí okolo zmíněného nadšence Charlieho Agara, který
s pomocí svérázných přátel a zkušených včelařských profesionálů provede
diváky radostmi a úskalími svého krásného zaměstnání. Zažijete jejich každodenní problémy,
nebezpečí, potíže i komické momenty. A třeba vás seriál inspiruje k tomu,
abyste s chovem včel – byť možná v mnohem menším měřítku – začali sami, pokud
na to máte aspoň trochu předpoklady, čas a prostor.
Trailer:
https://youtu.be/DCoz3NO8mMM
Zveřejněno: 01. 07. 2021