Velikonoční pečení bez zbytečné námahy
Přivítejte jaro nejen o Velikonocích a obohaťte svou kuchyň o barevné produkty. Ať už se rozhodnete připravit slanou nádivku, nebo sladké jidáše, mazance nebo beránka, tyto elegantní pomocníky určitě oceníte.
Skvělé jídlo vzniká díky správnému poměru surovin. K
docílení perfektního poměru vám pomůže chytrá kuchyňská váha SKS 7070 s
Bluetooth. Snadno si jí připojíte ke svému telefonu pomocí aplikace Sencor Food,
která vznikla ve spolupráci s Kalorickými tabulkami, díky které budete mít i
přehled o nutričních hodnotách. S přesností jednoho gramu zváží jakoukoliv
potravinu. Funkce tara pak pohodlně zváží několik potravin naráz. Vše se vám
zobrazí na kruhovém LCD displeji s bílým podsvícením. Teď si jen stačí vybrat,
do jaké barvy budete ladit doplňky do kuchyně, protože na výběr máte rovnou z devíti
barev. Váhu lze pořídit za 999 korun.
S váhou si pak snadno barevně sladíte i kuchyňský robot STM
7870 v celokovovém provedení. Díky bohatému příslušenství se z něj stává
nepostradatelný pomocník v kuchyni. Hněte, mícha, šlehá, stírá, seká, mele,
mixuje, strouhá i tvaruje. Hravě si poradí až s dvěma kilogramy těsta v sedmi
různých rychlostech. Na LED displeji zobrazuje, jak dlouho běží, anebo
odpočítává čas. Navíc díky svému designovému provedení může být ozdobou každé
kuchyně, aniž by zabral moc místa. Na www.sencor.cz pořídíte za 6 999 korun.
Ve stejném metalickém provedení si kromě výše zmíněných
můžete pořídit ještě vakuovací super mixér vitamin+, automatický mixér na
smothie vitamin +, tyčový mixér 4v1, elektrický topinkovač a nerezovou
rychlovarnou konvici.
Recepty:
Tyto pomocníky můžete rovnou zapřáhnout i do velikonočních
příprav. Kuchyňský robot STM 7870 si snadno poradí s jakýmkoliv těstem a díky
planetárnímu systému hnětení zpracuje i veškerý obsah v míse. Přesvědčte se o
tom třeba při přípravě mazance.
Velikonoční mazanec
V nerezové 4,5 l míse smíchejte 230 g hladké a 100 g
polohrubé mouky pomocí míchací metly. Poté v mouce udělejte důlek, do kterého
vložíte 80 ml mléka a 20 g rozdrobeného čerstvého droždí a znovu pomalu
rozmíchejte, dokud se všechny ingredience nespojí. Povrch lehce zaprašte a
nechte na 30 minut na teplém místě vzejít.
V hrnci si poté rozpusťte 70 g másla, které přidáte ke
kvásku ještě s 40 ml mléka, 60 g cukru, 1 vanilkovým cukrem v sáčku, vejcem a
nastrouhanou kůrou z citrónu. Pomocí hnětacího háku vypracujte hladké nelepivé
těsto, mělo by to trvat přibližně 10 minut, o tom se přesvědčíte na LCD
displeji. Nakonec do těsta zapracujte 40 g rozinek a stejného množství mandlí.
Znovu nechte na půl hodiny odpočívat.
Vykynuté těsto poté vytvarujeme do bochánku, který ještě na
hodinu necháme odpočívat. Následně ho pomažeme vejcem, prořízneme do kříže a
případně ještě dozdobíme lupínky. Pečeme cca 45 minut do zlatova na 160 °C.
Dobrou chuť!
Zveřejněno: 17. 03. 2023