Velká sluchátka přes uši nebo špunty?

Ať už jste nadšený posluchač hudby, podcastů, nebo potřebujete sluchátka hlavně na odrušení ruchu v open space kanceláři, rozhodování mezi velkými sluchátky přes uši a malými špunty do uší může být velké dilema.

Velká sluchátka poskytují zpravidla plnější zvukový dojem, jsou pohodlná, netlačí na zvukovod a zároveň nabízí vynikající možnosti potlačení okolního hluku. Předností špuntů je zase jejich malé provedení, které zvyšuje univerzálnost jejich využití. Moderní technologie propůjčují však i špuntům vlastnosti, díky nimž už nemusíte slevovat z nároků na precizní zvuk ani aktivní potlačení okolí.

Spotřební modely versus vysoce kvalitní sluchátka a špunty

Ne všechna sluchátka a špunty poskytují stejný zážitek a hudební reprodukci. To snadno zjistíte, když porovnáte zvuk stejné skladby reprodukované levnými modely se zvukem, který poskytují vysoce kvalitní velká sluchátka nebo špunty. Rozdíl v kvalitě zvuku je obrovský. To potvrdil i zajímavý výzkum, který ukázal, že při použití levných spotřebitelských sluchátek nedokázali posluchači rozeznat rozdíl mezi zvukem přehrávaným ve velmi nízké kvalitě (s datovým tokem 48 kb/s) a kvalitnějším zvukem. Pro představu a srovnání, oblíbená služba Spotify umožňuje využít datový tok až 320 Kb/s a služba Tidal dokonce 1411 Kb/s). Pokud máte rádi působivou reprodukci hudby, měli byste proto vybírat kvalitní sluchátka, ať už se rozhodnete pro model přes uši nebo špunty.

Výhody a limity špuntů

Jejich největší konkurenční výhodou jsou malé rozměry a snadná přenositelnost — pokud je sundáte z uší, vejdou se i s ochranným pouzdrem do kapsy nebo malé kabelky. I přesto, že jsou diskrétní a nenápadná, mají některé modely díky svému minimalistickému designu výrazný styl. Jako příklad jmenujme sluchátka Bose QuietComfort Ultra Earbuds, která zejména ve světlém provedení působí v uších díky kombinaci matných a lesklých materiálů téměř jako šperk, a přitom nabízí špičkový zvuk i potlačení okolních ruchů hodné legendárního amerického výrobce. Jsou lehká a hodí se jak na dlouhodobé nošení, tak i k poslechu motivační hudby při sportu. Dotykové ovládání umožňuje jejich snadné ovládání, špunty vydrží hrát až šest hodin a powerbanka vestavěná do jejich pouzdra je dokáže až třikrát znovu rychle nabít. A navíc je lze bezdrátově připojit a používat současně se dvěma zařízeními, například telefonem a notebookem.

Slabinou špuntů bývá nepohodlí až nepříjemná bolest v uších při jejich dlouhém nošení. Výrobci to při návrhu nemají lehké, protože uši každého člověka mají unikátní tvar. To platí dokonce i pro levé a pravé ucho jednoho člověka! Zmíněná sluchátka řeší tento problém dvěma silikonovými díly, které jsou na sobě nezávislé – samotnými špunty zasunutými do zvukovodu a stabilizačními kroužky, pomocí nichž se sluchátka „zašroubují“ do ušního boltce, oba díly jsou v balení ve třech různých velikostech. Aplikace navíc dokáže změřit, jak sluchátka těsní a doporučí výměnu jednotlivých dílů.

Výhody velkých sluchátek

Mnoho lidí, pro které je největší prioritou odhlučnění okolí v práci nebo při dlouhém dojíždění dopravou, dává přednost raději velkým modelům přes uši, a to především vzhledem k pohodlí při dlouhodobém používání. Pokud je jejich konstrukce hlavového mostu, přítlaku na hlavu a materiálu náušníků ideálně vyladěna, ani při celodenním nošení o nich uživatel téměř „neví“. Přesto, že velká sluchátka umožňují výrobcům využít větší vestavěné reproduktory, platí i zde stejná pravda o spotřebních a vysoce kvalitních modelech v souvislosti s kvalitou zvuku. Není tedy samozřejmostí, že velká sluchátka budou hrát dobře.

Zpráva publikovaná v časopise Environment International konstatuje, že všudypřítomný hluk se stal jedním z nejrozšířenějších stresových vlivů v každodenním životě a dlouhodobé vystavení hluku může mít významný dopad na duševní zdraví člověka. Současně varuje, že zvuk s vysokou hlasitostí může poškozovat uši. Zde je vhodné zmínit, že mnoho lidí oceňuje velká sluchátka s funkcí aktivního potlačení okolních hluků i při tichém poslechu nebo dokonce „nasucho“ bez puštěné hudby při dojíždění nebo při práci.

Příkladem velkých sluchátek přes uši s vysoce kvalitní reprodukcí i špičkovým ANC jsou Bose QuietComfort Ultra Headphones. Jejich patentovaná technologie umožňuje plynule řídit míru aktivního potlačení hluku a přizpůsobit ji momentálním potřebám. Zároveň jsou oceňována pro špičkový zvuk, pohodlné provedení, optimální přítlak na hlavu i náušníky potažené luxusní syntetickou kůží. Díky tomu je lze je nosit bez rizika bolesti hlavy nebo ušního zvukovodu doslova celý den, čemuž odpovídá i nabízená reálná 24hodinová výdrž na baterie. Reprodukci hudby lze vyladit podle osobních preferencí pomocí ekvalizéru ovládaného přes aplikaci.

Co říct závěrem?

Špunty budou pravděpodobně vaší volbou, pokud upřednostňujete styl, univerzálnost a přenositelnost, případně pokud chcete sluchátka využívat při spotu. Velká sluchátka upřednostníte více tehdy, když je vaší prioritou pohodlí ve spojení s nejvýkonnějším možným potlačením okolních ruchů. Bez ohledu na preferované provedení si s kvalitními sluchátky užijete skvělé hudební zážitky.

Zveřejněno: 22. 12. 2023