Wi-Fi Mesh s Wi-Fi 6 pro celoplošné pokrytí domácnosti

Mercusys uvádí na trh AX1800 Wi-Fi Mesh systém Mercusys Halo H70X, díky němuž si ve své domácnosti nebo kanceláři můžete vytvořit stabilní sjednocenou bezdrátovou Wi-Fi síť s jediným názvem a heslem pro celý vykrývaný prostor. Vychutnáte si tak domácí zábavu bez jakéhokoli zpoždění s rychlostí až 1800 Mb/s. Ve srovnání s již oznámeným systémem H80X přináší tento model o něco nižší rychlosti a pokrytí, ale představuje cenově ještě zajímavější variantu.

Mercusys Halo H70X je dvoupásmový mesh systém, přičemž každé ze dvou podporovaných pásem je možné využít k odlišným online aktivitám. Ve frekvenčním pásmu 2,4 GHz se můžete připojit rychlostí 574 Mbit/s a surfovat na internetu, číst e-maily nebo streamovat hudbu. Datově náročnější aktivity si vezme na starosti frekvenční pásmo kolem 5 GHz, u kterého v případě modelu Halo H70X získáte rychlost až do 1201 Mbit/s. S touto rychlostí si už bez problémů zahrajete on-line hry, pustíte si streamované video i ve Full HD rozlišení a rozhodně se nemusíte bát videokonferencí.

Hlavním plusem mesh systému je fakt, že řešení tohoto typu sestává z plnohodnotných a v tomto případě i vzhledově povedených přístupových bodů (AP), které jsou na stejné úrovni, vzájemně zaměnitelné a nezáleží tedy na tom, ke kterému z nich jste právě připojeni. Jako uživatel to vlastně ani nepoznáte, protože přechod mezi signály jednotlivých přístupových bodů je zcela plynulý, bez jakýchkoliv záseků a bez výpadků. A to vždy s jedním názvem sítě. Odpadají tedy časové prodlevy, kdy se mobilní zařízení muselo odpojit od jednoho Wi-Fi přístupového bodu a následně připojit k jinému (opakovači, druhému AP bodu).

To znamená, že se nemusíte obávat zamrznutí videohovoru ve chvíli, kdy s chytrým telefonem v ruce přecházíte z jednoho patra domu do druhého. Pokročilá technologie Mesh umožňuje tvorbu sjednocené sítě s jediným názvem (SSID) a heslem, a to pro všechny připojené přístupové body. Koncová zařízení jsou s těmito přístupovými body propojená s využitím technologie Beamforming čili modelování paprsku. Stabilnější signál přináší i nižší nároky na baterii koncových zařízení, a tak i jejich vyšší výdrž na jedno nabití.

Pomocí trojice jednotek, která jsou součástí balení, můžete pokrýt prostor až 550 metrů čtverečních, v případě dvojitého packu verze pak 350 m2. Výsledná vysokorychlostní síť Wi-Fi eliminuje tzv. mrtvé zóny Wi-Fi pokrytí ve vaší domácnosti.

Společně s Wi-Fi mesh systémem Mercusys Halo H70X získáte i tři plně gigabitové porty na jednu jednotku Halo. Takové připojení využijete u herních konzolí, televizorů nebo třeba stolních počítačů.

Veškeré nastavení probíhá skrze intuitivní mobilní aplikaci Mercusys, jež umožňuje třeba komplexní konfiguraci bezdrátové sítě za pouhých několik minut. Není nutné žádné komplikované nastavování. V oblasti správy sítě je samozřejmě k dispozici rodičovská kontrola, ale také možnost vytvoření samostatné sítě pro hosty nebo technologie řízení síťového provozu QoS (Quality of Service). Ta dokáže upřednostnit zvolená zařízení nebo druh komunikace (např. video přenosy), a zajistit tak požadovanou rychlost i kvalitu jejich připojení.

Jestliže by vám tři jednotky náhodou nestačily, můžete svoji síť libovolně rozšiřovat o další jednotky meshových zařízení řady Halo. Pozor, jediným omezením je, že nemohou vzájemně spolupracovat jednotky Halo řady H a S.

Zveřejněno: 13. 10. 2022