Minirecenze: All-in-one počítač Lenovo IdeaCentre AIO 5-24IOB6

Na stole přede mnou stojí počítač Lenovo IdeaCentre AIO 5 se 24palcovou obrazovkou, se 16 GB RAM a 1TB SSD diskem. Tenhle stroj jsem vybral jako náhradu stávajícího a sedm let věrně sloužícího notebooku Acer TravelMate P276-MG, se kterým jsem zažil spoustu dobrodružství a napsal na něm stovky článků. Vše ale jednou skončí…

Po sedmi letech věrné služby se u notebooku začala nafukovat vložená baterie, a to takovou silou, že mi dokázala vytlačit touchpad směrem vzhůru. Pomohla sice výměra baterie, kde mi byl rádcem Radim Tlapák ze společnosti BatteryShop.cz, po výměně a několika formátováních nové baterie (úplné nabití a následně úplné vybití) se baterie usadila a přestala vytlačovat touchpad směrem vzhůru. Vzhledem k tomu, že se mi začaly na obrazovce objevovat zprávy o možné instalaci nových Windows 11, zkusil jsem spustit patřičnou utilitu, která mi ale sdělila, že hardware mého notebooku je zastaralý a že mu chybí mimo jiné podpora Windows Hallo. Nebylo tedy co řešit, notebook šel do světa.

Co mě ale dovedlo k volbě počítače typu all-in-one, tedy vše v jednom? Nastíním v následující části můj myšlenkový pochod. Třeba se vám může hodit…

Proč AIO a proč zrovna od Lenova?

Při úvahách o koupi nového počítače jsem vycházel z toho, že notebook jsem měl položený na stole, kde zabíral poměrně dost míst, používal jsem externí klávesnici i myš – a skoro sedm let jsem nikde nebyl, abych si musel brát notebook s sebou. Takže vlastně notebook nepotřebuji.

Jedinou výhodou notebooku pro mě v tomto kroku bylo, že při i krátkém výpadku proudu v distribuční síti jsem nepřišel o celou nebo část rozpracované práce, protože baterie v notebooku udržela stroj v chodu.

Nechtěl jsem kupovat samotný počítač, protože to je další krabice, kterou je třeba někam umístit, navíc k tomu přikupovat monitor, když jako externí monitor používám širokoúhlý monitor Philips BDM 3490 s rozlišením 3440×1440 obrazových bodů. Dvoumonitorové řešení jsem ale chtěl zachovat.

Moje volba tedy padla na počítač typu all-in-one, který jsem v minulosti několikrát testoval (Acer, HP). Jeho výhodu vidím v tom, že na pracovním stole nezabere tolik místa jako notebook (kdy na stole leží klávesnice a část prostoru „za notebookem“ zabírá odklopený displej). Jde o stroj, kde je skutečně vše v jednom, tedy, abych byl přesný, není to úplně tak, protože AIO Lenovo má externí zdroj, takže úplně vše v jednom to není… ?

Při procházení nabídky na trhu jsem narazil na stroj, který vypadal elegantně a navíc měl jednu maličkost, která mě dostala – základní jednotka, která leží na stole, má totiž na vrchu prohlubeň, umožňující bezdrátové nabíjení telefonů či jiné nositelné techniky, která bezdrátové nabíjení podporuje (mimo jiné jsem toho využil pro nabíjení baterií v nabíjecím pouzdře včera recenzovaných sluchátek Philips Fidelio T1, to ale trochu předbíhám). To mi přišlo velmi sympatické, stejně jako to, že základní jednotka na stole zabírá půdorysný prostor jen 235×185 mm. Nad ní se pak vznáší na chromované noze 24palcový monitor s rozlišením Full HD (1920×1080 obrazových bodů) s možností nastavení příklonu i odklonu v poměrně širokých mezích, ovšem nikoli s možností výškového nastavení nebo otáčení. Součástí monitoru je i výsuvná kamera nahoře přesně uprostřed, u které se směr záběru nastavuje právě naklopením monitoru.

Hledal jsem tedy dál, a líbilo se mi, že tento stroj je možné objednat s 16 GB operační paměti a 1TB SSD diskem. Jak jsem později zjistil, toto řešení bylo správné, stroj totiž díky použití SSD disku nevydává při svém provozu žádné zvuky, dokonce ani jednou za tři měsíce používání jsem neslyšel, že by se roztočil chladicí ventilátor, který „tam určitě někde je“.

Nevěřte všemu, co vám odborníci říkají!

Jediný problém, se kterým jsem několik dní bojoval, bylo podporované rozlišení externího monitoru. Lenovo totiž disponuje vestavěnou integrovanou grafickou kartou Intel UHD Graphics 630. Už jsem se o tom zmiňoval v samostatném článku, přestože stránky Intelu hovoří o tom, že rozlišení této grafické karty je UHD (3840×2160), Lenovo na svých stránkách garantuje, že externí monitor může mít jen rozlišení Full HD (1920×1080). Abych získal jistotu, kontaktoval jsem tedy centrum podpory Lenovo v Plzni, prodejce (Alza, CZC.cz i Mironet), ale „našeptávači“ značky Lenovo mi shodně všichni tvrdili, že Full HD je konečná. Nakonec jsem vše vyřešil šalamounsky, díky dobrým vztahům s distributorem Lenovo na českém trhu, společností SWS, se mi podařilo tento stroj dostat domů, abych po instalaci Windows 10 zjistil, že pravdu má Intel a já: externí připojitelný monitor totiž skutečně může být až s rozlišením UHD. Pokud bych ale neměl možnost ověřit si to na svou vlastní kůži a věřil jen „rádcům“, nebyl by výsledek správný. A tak širokoúhlý monitor Philips jsem připojil v jeho nativním rozlišení úplně bez problémů.

Tedy, bez problémů – ne zcela. Měl jsem totiž zvolit model Lenovo se 27palcovým monitorem s rozlišením QHD, 2560×1440! To proto, že by jeho výška byla úplně stejná jako má Philips a stejně tak rozlišení na výšku, 1440 obrazových bodů, by bylo u obou monitorů stejné. Ale, zvykl jsem si a už o tom nepřemýšlím. Stejně mi ale v hlavě vrtá, že hustota DPI rastru monitoru je u 27palcového monitoru vyšší, a tak obraz je i čitelnější a jemnější…

Na závěr tohoto odstavce bych rád sdělil, že mnohdy musíte hledat sami a pečlivě uvažovat, protože ne všechno, co vám řekne firemní dokumentace a hafo odborníků na slovo vzatých, nemusí být pravda – a je nutné zapojit mozkové závity, abyste zjistili, co vlastně může platit.

AIO na stole

Nebudu testovat výkon, s jakým počítač přichází, protože jej potřebuji vyloženě na kancelářské práce, komunikaci a videokonference, nikoli na hraní her. A tady musím říct, že mi tenhle stroj naprosto vyhovuje. Jak už víte, je tichý, náběh Windows 10 trvá pár sekund, je i hbitý, pokud zrovna neběží na pozadí zálohování nebo se nesynchronizují velké soubory v OneDrive – to je ale spíše i otázka dostupného internetového připojení.

Jinak základem stroje je procesor Intel Core i5-10400 desáté generace, taktovaný na 2 GHz s možností přetaktování.

A proč jsem nešel rovnou do Windows 11? Odpověď je jednoduchá. Na sociálních sítích se objevují různé názory. Jedni tvrdí, že jsou spokojeni, druzí, že spokojeni nejsou, a dokonce na odborných fórech se hovořilo se vstupem Windows 11 na trh o problému, že až u třetiny značkových notebooků a počítačů (Dell, HP) docházelo k úplné ztrátě ostrých dat bez možnosti je znovu obnovit. Závěr z toho plynoucí je ten, že ačkoli se mi každý týden objeví připomínka, že je možné Windows 11 instalovat, provedu tuto operaci až tehdy, kdy z webů zmizí připomínky o ztrátách dat a nefunkčnosti některých ovladačů. Ještě je na Windows 11 čas – a navíc, jeho přínosy nejsou tak zásadní, abych je musel mít ve svém počítači hned.

Jediné, co jsem po prvotní instalaci balíku programů provedl, bylo rozdělení disku SSD na dva, C a D. Nevím, jak je to dneska, ale dříve, pokud vám spadly Windows nějakým „hodně drsným“ způsobem, pak jste ze systémového disku (na kterém byl nainstalován operační systém, tedy C) nedostali žádná data. Proto už léta využívám datový disk, D, na kterém si ukládám pracovní údaje, na disku C mám jen Windows a programy, které si v případě, že by systém spadl „tak blbě“, že by nešlo nic obnovit, stejně mohu nainstalovat znovu z internetu. Možná je to i ochrana proti výše zmíněné úplné ztrátě dat i ve značkových počítačích, doporučuji tedy používat extra datový disk, nástroje na rozdělení fyzického disku (SSD) na několik logických jednotek (C, D, atd.) máte přímo ve Windows (hledejte Nástroj pro správu disků).

A ještě jedna drobnost. stroj kategorie AIO nemá rozšiřující sloty, takže pokud chcete rozšířit počítač o nějakou novou funkčnost, musíte se spolehnout na USB, do které ji připojíte...

AIO Lenovo jako dobrý společník

Na počítač jsem si velmi rychle zvykl. Monitor typu IPS je jedním slovem skvělý. Pochvalu a zároveň i výtku mám k použité bezdrátové klávesnici. Je skvělá, ostrůvková s možností velmi dobrého vyčištění od napadaného prachu i „kousků svačin“, skvěle se na ní píše. Ale: má nestandardní rozložení kláves v oblasti přechodu na stránku a mazání znaků, a tak, jak jsem léta zvyklý na standardní rozložení 102prvkových klávesnic, při úpravách textu dělám chyby. Možná, že si na to někdo zvykne, ale mě to prostě dělá problémy.

Myš je skvělá. Bezdrátové nabíjení nositelných zařízení funguje rovněž skvěle. Zvukový systém JBL od Harman s podporou Dolby Audio Premium s jedním basovým a dvěma výškovými reproduktory hraje rovněž velmi dobře.

Co mě ale fakt dostalo, je podpora Lenovo. Zpočátku pomocník pro přenos souborů ze starého počítače, Lenovo Migration Assistant, který určitě využijete k přenosu souborů ze starého počítače do nového. Je to jisté míry dost intuitivní. A pak aplikace Lenovo Vantage, ta stojí určitě za zmínku. Je to vlastně soubor utilit, které vám pomohou nastavit počítač, zabezpečit ho a informují vás o zdravotním stavu vašeho počítače, navrhují provedení aktualizací a tak podobně. Abyste ale nemuseli tento program spouštět, do stavového řádku se vám přidá okénko s ikonami, do kterého s dáte ta zařízení, která chcete rychle nastavit či ovlivnit – to je opravdu prima. Je zde integrován i systém záruky, která je v základu dvouletá, ale existuje možnost ji (za příplatek) rozšířit. I to je pro někoho důležité.

Hodnocení

Lenovo pro své uživatele připravilo skutečně parádní přístroj, který nezabere na pracovním stole příliš místa. V podstatě celý počítač zabere jen tolik místa, co by zabral monitor. Zaujala mě rychlost provádění operací, kvalita zobrazení monitoru a v neposlední řadě i elegantní provedení přístroje.

Počítač typu AIO bych doporučil těm, kteří chtějí stroj, jež bude stačit pro běžné práce, i když díky možnosti přetaktování může obsloužit i některé hry. Ideální bude i do kanceláří, protože nezabírá místo a díky tenkému rámečku kolem obrazovky k němu můžete přidat jeden monitor navíc (propojovací místa na další monitory tu nejsou, pouze jedno HDMI) v rámci dvoumonitorového připojení, tenký rámeček na krajích pak nevadí usazení monitoru hned vedle AIO Lenovo.

Z uvedeného plyne, že počítač typu all-in-one lze využít třeba v kanceláři, kde není mnoho volného prostor nazbyt.

A ještě jedna věc, se kterou byste měli počítat. U notebooku jeho baterie slouží jako záložní zdroj, takže při výpadku napájení v distribuční síti vám „spadne“ AIO prakticky ihned. Stalo se mi totiž, že při krátkodobém výpadku, trvajícím několik stovek milisekund jsem přišel o rozdělanou práci. Z toho důvodu doporučuji počítač připojit přes zdroj záložního napájení. Ovšem pozor! Je třeba použít záložní zdroj (třeba i pro víc počítačů najednou), který dodává skutečně nepřerušené napájení! Pokud totiž použijete záložní zdroj (UPS), u kterého se při výpadku napájení připojuje baterie na střídač, dochází ke krátkodobému výpadku (typicky trvá náběh několik desítek až stovek milisekund) napájení na výstupu UPS, které ale spolehlivě „shodí“ i AIO, vyzkoušeno. Používám tedy záložní zdroj s dvojitou konverzí, kdy na výstupu nemůže dojít ani ke krátkodobému výpadku nebo přerušení napájení. Z cenově dostupných lze doporučit například modely CyberPower OLS1000EA-DE, FSP Fortron UPS Champ 1000 nebo 2000 VA. Pokud tedy počítač využíváte k nějaké důležité činnosti (to platí obecně), počítejte s použitím UPS.

A ještě jedna věc. Nezapomeňte počítač chránit nějakým solidním systémem pro ochranu údajů ve vašem počítači a hlavně: nezapomínejte zálohovat!


Hodnocení DigitálníDomácnosti.cz: Vynikající!

Shrnutí: All-in-one počítač Lenovo IdeaCentre AIO 5-24IOB6 je solidní společník na práci díky skvělé obrazovce, koncepci i rychlosti provádění operací. Je dodáván s velmi příjemnou bezdrátovou klávesnicí, která má ale nestandardní rozložení kláves, a se skvělou myší. Jako velké plus hodnotíme i přítomnost bezdrátové nabíječky pro nositelná zařízení. Velkým plusem pak jsou výrobcem dodávané utility, které slouží k udržení přístroje v aktuálním stavu a kondici, aniž byste se museli probírat rozlehlými menu nastavení Windows. Přístroje je dodáván s předinstalovanými Windows 10 i 11.

Zveřejněno: 30. 01. 2022