Step-by-step 1: NAS QNAP TS-233 – začínáme

Pokud jste dospěli do stádia, že pevný disk ve vašem počítači přestává kapacitně stačit nebo chcete mít některé soubory uloženy odděleně od počítače, s výhodou můžete využít služeb NAS (Network Attached Storage), externího zařízení s několika pevnými disky typu HDD (točivé) nebo SSD (solid-state drive). S jeho pomocí si můžete vytvořit tak zvaný privátní cloud, to znamená, že data jsou uložena ve vámi spravovaném zařízení a bezpečně dostupná odkudkoli.

Tím se privátní cloud liší od veřejných cloudů, typu Microsoft OneDrive, Disk Google a jim podobné. Privátní cloud může spolupracovat (aniž byste to nějak pociťovali) s veřejným cloudem. Tomuto spojení pak říkáme cloud hybridní. Část vašich dat je uloženo ve „vašem“ a část ve veřejném cloudu. Výhodou veřejného cloudu pak může být například to, že některé operace (výpočetní, snímání dat z čidel IoT a vyhodnocování dat) probíhají vzdáleně a tím je možné snížit objem přenesených dat mezi veřejným cloudem a vašim pracovištěm. Hybridní cloud má výhodu i při zálohování, kdy můžete snáze splnit pravidlo 3-2-1. Tolik alespoň na úvod. Bližší informace, pokud máte zájem, se dozvíte například na tomto odkazu.

V našem článku projdeme možnosti nového zařízení NAS od společnosti QNAP. Dozvíte se, proč zvolit právě TS-233 a k jakým účelům, jak do něj nainstalovat disky (a jaké) a jak se zařízení ovládá v síti. To vše doplníme informacemi o aplikacích, které QNAP pro diskový operační systém QTS, řídící běh NAS QNAP, nabízí. NAS je totiž vlastně samostatný počítač, vybavený procesorem a operační pamětí, na kterém běží procesy, starající se o přenosy dat od připojených počítačů, jejich ukládání, optimalizaci, ochranu před nečekanými událostmi a šifrování, to vše s možností spouštění aplikací přímo na serveru NAS.

Pojďme na to.

Jak sám název napovídá, NAS je síťové úložné zařízení, připojené do domácí nebo firemní sítě. Konkrétně popisovaný model TS-233 vám stoprocentně poslouží doma nebo i v menší firmě pro vytvoření privátního cloudového úložiště.

Jsem QNAP TS-233

TS-233 je zařízení NAS vhodné pro domácí i kancelářské prostředí se dvěma pozicemi, lze do něj tedy umístit dva pevné disky). Díky elegantnímu designu a tichému ventilátoru poskytuje TS-233 cenově výhodné řešení pro centralizované úložiště, zálohování, sdílení souborů a multimédia s bohatými aplikacemi pro NAS pro vyšší produktivitu a zábavu.

Vřele doporučujeme používat pevné disky stejného typu (HDD, SSD) od stejného výrobce, se stejnou kapacitou a pokud možno i ze stejné série. Není vhodné kombinovat disky HDD a SSD, disky by měly mít specifikaci pro práci právě s NAS. To je důležité proto, že oproti běžným disků používaným v počítačích, umožňují tyto speciální disky díky v nich vestavěnému firmwaru pro NAS najednou obsluhovat více datových připojení (k jednomu NAS serveru mohou být v jeden okamžik připojeny i stovky uživatelů využívajících najednou stovky až tisíce vláken vedoucím k datům v NAS uloženým).

Počítejte s tím, že k základní ceně NAS QNAP TS-233, která se pohybovala v době psaní článku pod 5.000 korun ještě musíte připočítat cenu pevných disků HDD či SSD, kterými NAS osadíte. A protože má NAS QNAP TS-233 dvě pozice pro disky, můžete použít jeden ze čtyř způsobů zapojení disků. Buď JBOD (kdy k NAS můžete vysokorychlostním rozhraním připojit ještě rozšiřující jednotku s několika disky – to využijete tehdy, když po čase zjistíte, že váš disk je kapacitně „příliš malý“ a nechcete investovat do dalšího NAS, řešení s JBOD vychází finančně příznivěji pro větší počet disků, protože v rozšiřující jednotce není procesor a další vybavení), jednotlivý disk (varianta, kdy třeba z finančních důvodů nasadíte do dvoudiskového NAS jen jeden disk) nebo diskové pole typu RAID0 nebo RAID1.

Jakou kapacitu obsloužíte

V případě použití RAID0 jde o zapojení disků „do série“, kdy celková dostupná kapacita úložiště je zhruba součtem kapacit obou použitých disků, pokud tedy použijete dva shodné disky (vřele doporučujeme), dostupná kapacita na NAS bude zhruba dvojnásobkem kapacity jednoho z disků (samozřejmě bude o „něco menší“, protože část kapacity zabere používaný operační systém QTS). Při tomto zapojení sice máte maximální možnou kapacitu, ale nulovou redundanci (nadbytečnost dat pro jejich případné obnovení), takže v případě poruchy jednoho z disků přijdete většinou o všechna data na něm uložená.

Ve případě využití RAID1, se disky zapojují paralelně. To znamená, že maximální dostupná kapacita úložiště NAS je dána kapacitou menšího z použitých disků. Pokud jsou oba disky stejné, pak dostupná kapacita bude o „něco menší“ než kapacita použitých disků. Ale pozor! Redundance je tady stoprocentní, protože to, co se uloží na jeden disk, se zároveň uloží i na disk druhý. Máte tedy data v jeden okamžik uložena na dvou místech! Pokud tedy dojde k havárii jednoho z disků, můžete jej vyjmout (i za provozu, protože to TS-233 umožňuje, říká se tomu hot-swap), a vyměnit za jiný. Operační systém QTS pak nově vložený disk připraví k provozu a postupně na něj nakopíruje všechna data z disku, který zůstal neporušen. Chvíli to bude trvat, ale budete mít jistotu, že vaše data jsou uložena dvakrát. Přitom se vychází z předpokladu, že pravděpodobnost nehody dvou disků naráz je velmi nízká.

Zvažte si tedy, zda pro vás je prioritou co nejvyšší kapacita nebo co nejvyšší bezpečnost vašich dat na NAS uložených. My samozřejmě preferujeme druhou možnost, tedy použití RAID1.

Malý, ale výkonný

TS-233 je vybaven čtyřjádrovým procesorem ARM Cortex A55 s integrovanou 2GB pamětí. Lze jej použít s 3,5" disky SSD SATA 6Gb/s a podporuje akceleraci šifrování AES-NI, takže poskytuje bezpečné a vysokorychlostní zálohování a případnou obnovu, přístup k souborům a sdílení. Díky integrovanému procesoru NPU (Neural network Processing Unit) zvyšuje TS-233 také výkon QNAP AI Core (modul s umělou inteligencí pro rozpoznávání obrázků) pro vysokorychlostní rozpoznávání obličejů a objektů.

„TS-233 splňuje mnoho požadavků pro domácí uživatele a malé firmy. Domácí uživatelé ocení centralizované zálohování, řešení osobního cloudu a multimediální možnosti, zatímco kanceláře a organizace mohou těžit ze zjednodušeného ukládání, snadné synchronizace a sdílení souborů i spolupráce, které mohou umožnit vzdálenou a hybridní práci,“ přiblížil možnosti NAS Jerry Deng, produktový manažer společnosti QNAP.

Už teď, na závěr prvního dílu, vás chceme upozornit na důležitý nástroj, kterým i TS-233 disponuje. A tím je vytváření tak zvaných snímků (Snapshots), tedy obrazů obsahu NAS nebo pevného disku počítače. V případě ransomwarového útoku je možné s pomocí uloženého obrazu získat data uložená na NAS v době vytvoření zálohy a následně obrazu, ty uvést do provozního (dostupného) stavu a případný útok ransomwaru (částečné nebo úplné zašifrování dat) eliminovat. Vytváření obrazů funguje i pro připojené počítače, takže tím QNAP získává body – při využití automatického zálohování na pozadí – pro ochranu dat. Více si povíme v pokračování seriálu.

> Další díl seriálu <

Zveřejněno: 09. 08. 2022