Step-by-step 2: NAS QNAP TS-233 – přednosti

Zařízení QNAP NAS TS-233 má velmi nízkou spotřebu, typicky v režimu stand-by je to 3,4 W a při provozu 10,8 W. Zařízení rovněž vyniká nízkou úrovní hluku díky vestavěnému ventilátoru s proměnnou rychlostí otáčení – pokud je NAS zatížen velkou porcí „práce“, otáčky ventilátoru se zvýší, přesto však hluk subjektivně zůstává na nízké úrovní dalek nepříjemnému kvílení známému od jiných modelů jiných značek.

Výhodou tedy je, že tento NAS můžete mít umístěn v pracovně třeba hned vedle počítače nebo na poličce nad vaším notebookem, aniž by byl zdrojem nepříjemného rušení při práci.

Rozměry zařízení a rozmístění indikátorů a propojovacích míst vidíte na obrázku. Funkce indikátorů a ovládacích tlačítek jsou zcela jasná a není třeba je přibližovat. Možná si upozornění zaslouží USB 3.2 Gen 1 Port na čelní stěně. Při zasunutí flešky si můžete nastavit, aby se obsah tohoto paměťového zařízení automaticky nahrál do NAS do adresáře s datem uskutečnění zálohy. Lze to ale řešit i manuálně stiskem tlačítka USB Copy. Tak si můžete velmi snadno zálohovat obsah všech paměťových zařízení, aniž byste museli nějak toto zálohování aktivovat. Pokud jste paměťové zařízení už jednou nebo vícekrát zálohovali, do adresáře na NAS se přidají jen nově přidané soubory od posledního kopírování.

Za pozornost ještě stojí GbE LAN Port, který umožňuje propojení rychlostí až 1 Gb/s. Gigabitový kabel je součástí dodávky, ale pokud byste potřebovali delší, můžete si jej přikoupit. Pozor, ale musí to být kabel gigabitový, to v případě jeho koupi zdůrazněte, v případě, že byste zakoupili třeba jen stomegabitový, degradujete rychlost propojení mezi NAS a routerem o jeden řád níž, takže na to dávejte pozor.

Dole je umístěný DC 12V Input, což značí, že k provozování NAS potřebujete spolu se zařízením dodávaný adaptér.

Dva zadní porty USB 2.0 můžete využít třeba k připojení tiskárny, které se tak stane dostupná pro vybrané uživatele sítě a funguje jako tiskárna síťová.

Pro úplnost uvádíme firmou QNAP dodávané údaje o rychlosti. Jde o transfer souborů o velikosti 10 GB, kde vlevo je rychlost přenosu v MB/s při čistém kopírování tam a zpět, v pravých sloupcích pak vidíte rychlost při kódování souboru – ten je pak uložen v NAS v zašifrované podobě. Je zřejmé, že šifrování nijak nezpomalí rychlost ukládání (download) ani čtení (upload). Právě naopak, díky použití výkonného čtyřjádrového procesoru je čtení zašifrovaných souborů dokonce o něco rychlejší než při čtení souborů uložených nezakódovaně.

Jen pro úplnost, při měření byl použitým operačním systémem QTS 5.0, v zařízení byly instalovány dva disky SSD Samsung 850 Pro 512 GB. Testováno bylo proti počítači s Windows 10 s procesorem Intel Corel i7-6700, taktovaným na 3,4 GHz a s 64 GB RAM. Test proběhl v laboratořích QNAP.

> Další díl seriálu <

Zveřejněno: 10. 08. 2022